Hogyan kell 115°-os szöget szerkeszteni?
-húzol egy körívet
-ugyanazzal a körzőnyílással random bárhova (vagy ahonnan mérni szeretnéd) beszúrod a körződ a köríven, és elmetszed a körívet.. így kaptál 60°-ot a beszúráshoz képest. ha mondjuk a körívet úgy húzod, hogy szabályos félkör legyen, és összekötöd egy egyenessel a két végét, és az egyik végébe szúrod a körzőt, az a legegyszerűbb magyarázás szempontjából. tehát ha ettől az egyenestől mérsz fel 60°-ot, akkor az a másik oldalról ugye 120. Ebből kell kivonnod 5°-ot.
-szöget felezni gondolom tanultál már, ha ilyeneket kell csinálnod. tehát ha a 60-at felezed, az 30, ha azt felezed, az 15, ezt pedig már csak harmadolni kell, ami szintén nem nagy mutatvány, és voillá, megvan az 5°-od, amit szépen ki tudsz vonni a 120°-ból.. készen is vagy
harmadolást még nem tanultuk..:DD
le tudod írni azt is?:)
"...ezt pedig már csak harmadolni kell, ami szintén nem nagy mutatvány..."
Ezt mutasd meg! Ezt nekem is látnom kell!!!
ej, benéztem. egyenest harmadolni vonalzóeltolással lehet, aztán egy gyenge pillanatomban valamiért azt hittem, hogy szögre is alkalmazható.
én kérek elnézést :)
Szerintem:
A szerkeszthető egész° szögek: 90, 60, 30, 15, 45, 72, 54, 36, 27, 18, 9, ill. ezek felezésével, összeadásával, kivonásával előállított szögek.
Mivel fentiek mind 3-mal oszthatóak, csak 3-mal osztható szög° szerkeszthető.
115 nem osztható 3-mal, így nem szerkeszthető.
Megjegyzés: attól még, hogy euklideszi szerkesztéssel nem megy, a szögharmadolás egy „skálázott” (skálának már az is megteszi, ha két helyen megkarcolod) vonalzóval már tényleg nem egy nagy mutatvány.
Tehát nem olyan gáz, amit az első írt.
Természetesen szerkeszthető:
120-(45-30) = 115
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!