Miből öntsek fogaskereket otthon? Epoxi, műanyag, pvc?
Tönkrement a háztartási húsdarálóm egyik műanyag fogaskereke. Iszonyat drága a pótlása, ezért úgy döntöttem elkészítem házilag.
Sikerült gyurma negatívot csinálnom belőle, kijavítva benne a ledarált fogakat.
Kérdésem, volna itt olyan akinek van anyagismerete és tudna javasolni anyagot, amiből kiönthetném a formát? valami ami eléggé megkeményedik és be is tudom szerezni.
Gondolkoztam műanyagon is (PET palackból vagy PVC csőből olvasztva), de azt csak forrón tudom önteni. Akkor azonban gipsz pozitívat kell csinálnom a gyurma negatívba, arról agyag negatívot, amibe a forró műanyagot önthetem.... elég macerás.
Szóval elsősorban valami hidegen önthető, nagyon megkeményedő, olcsón beszerezhető javaslat kellene!
Köszi!
Én valami hasonlóval próbálkoznék:
1. válaszoló: Ez nagyon jó lenne, de 4500 + 1100 = 5600 Ft. és nem is biztos hogy sikerül. Egy komplett hajtómű a darálóba 10eFt. Szóval valami olyan anyagra gondoltam, ami 1000 Ft alatt van. Pl. valami kétkomponensű akármi ami jól megkeményedik és bármelyik X boltban beszerezhető...
2. válaszoló: ugyan ez a gond. A gyurma negatívról bizti nem csinálnának öntvényt, az eredeti fogaskerék fogai pedig le vannak darálva félig. Szerintem nem járható út. Ráadásul elég cifra fogaskerék az, még meg is van csavarintva a fog rajta és két méretből áll össze, elég kacifántos formálya van. Kicsit ehhez hasonlít: [link]
hogy sikerült megcsinálni a negatívot evolvens profilúra?
Egyébként a műanyag öntésnél több probléma is van, mivel ha a degradálodási hőmérséklet felé hevíted akkor tönkre megy a műanyag. Ami PVC esetén olvadás 150°C degradálodás 200°C. Elég nehéz a kettő közé belőni házilag.
4. válaszoló:
Köszönöm, le is tettem a PVC-ról...
Nos, a meglévő fogaskerékről vettem le a mintát, így a negatív is evolvens. A hiányzó fogaskerékrészt pedig úgy egészítettem ki, hogy 180 fokkal elforgatva ismét belenyomtam a gyurmába. Így teljes lett a kör. Picit tűvel igazítottam a gyurma mintán. Ennyi...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!