Fizika, kinematika! (? )
Egy 108 km/h állandó sebességgel haladó autó vezetője 98 m távolságban akadályt vesz észre!
a) El tudja kerülni az ütközést, ha a reakcióideje 1 s, és a kocsi 10 s alatt állítható meg!
b) Hány métert haladna még az autó, ha nem állítaná meg az akadály?
c) Hányadik másodpercben ütközik az autó az akadállyal?
d) Mekkora a sebessége az ütközés előtti pillanatban?
Az "a"-ra a válasz az, hogy ütközni fognak, "b"-re pedig, hogy: 82 m-t fékezne még az autó, ha nem ütközne akadálynak.
A "c" és a "d" részfeladatot még nem sikerült megoldanom, ezért kérném a segítségeteket, hogy valaki le tudná-e nekem írni, hogyan is kezdjek hozzá.
Előre is köszönöm.
Utánaszámoltam, és a másodfokú egyenlettel nekem t1-re 17,4 mp, t2-re 2,6 mp jött ki eredményül.
Kiszámoltam úgy is, hogy a gyorsulás abszolútértékben van, úgy nekem 11,06 mp jött ki eredményül, mert a másik t-re negatív jött ki, és a meg nem lehet az idő.
De 4 mp sehol sem jött ki :(
jaaaa, 4.s-ban, akkor nem adtam hozzá azt az 1 s reakcióidőt.
bocsi :D
még valami:
leellenőrzésnek behelyettesítettem ebbe az egyenletbe:
s = t (v0 + (a ∙ t)/2)
és nem jött ki a 68 méter, pedig a 2,6 s-mal számoltam.72,93 lett az eredmény.
Mit ronthattam el?
rájöttem, hogy mivel mindkettőnél ugyan az az eredmény jön ki, ezért ebbe kell behelyettesíteni:
s = (t (V₀+Vt))/2
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!