A Wikipdia szerint az artézi kút olyan fúrt kút, amelyből a víz a saját magas nyomása következtében önmagától spriccel kifele. És ilyet Európában már 1126-ban készítettek. Kérdés: miért van a talajvíznek nagy nyomása?
Köszönom
Emlékezetből fogalmaztam, nenm idéztem a Wikipediát.
Magam nem tettem különbséget a rétegvíz és talajvíz között.
At gondolom a talajvíz is rétegvíz, de végül is mindegy.
Az artézi vizek nem tipikusan ásványvizek, viszont tipikusan jó minőségű ivóvizek, mindenesetre vicces, hogy egy nem is vizszintes víztartó kőzet egy hegyben magasan van belül, s a hegy lábánál egy artézi kútban spriccel a víz, Érdekes
Végül is egyszerűen fogalmazva a rétegvíz és talajvíz között az a különbség, hogy a talajvíz fölött nincs vízzáró réteg.
Egyébként Wadmalac nagyon jól leírta a lényeget.
#3:
Hát gyűrődéssel kialakult domborzatnál simán lehetséges. De úgy is lehet, hogy a hegyen még talajvíz, vagy folyó, de egy karsztüregen át a vízzáró rétegbe kerül, valahol még a kutadnál magasabban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!