Matematika összefüggés a leírásban hogy jön ki?
x^2+x^2=s^2
2*x^2=s^2
x^2=(s^2)/2 /gyökvonás
x=s/gyök2
Nevezőben nem szokás gyököt hagyni ezért át szokták alakítani a törtet:
1/gyök2-t megszorozzuk gyök2/gyök2-vel, ami 1, tehát az értéke az 1/gyök2-nek nem változik, viszont a szorzás eredményeképp a gyökös kifejezés eltűnik a nevezőből, mert 1/gyök2 * gyök2/gyök2 = gyök2/2
És így a megoldás x=(gyök2/2)*s-re változtatható.
Azért nem tudtam előrelépni benne, mert a gyökvonást a legelején el akartam végezni még az összeadásnál, és úgy értelmetlenség jött ki.
Azt hittem az eredményben a gyökkettő a négyzet hatvány miatt van benne, közben a kétiksz-ből jön.
Szóval lényegében azt nem vette észre a kérdező, hogy a két x^2-et össze lehet vonni 2x^2-té. Utána már egyértelmű. Gyökvonásnál csak akkor elhagyható az abszolútérték-jel, ha x és s nemnegatívak.
De gyanítom, ez az egyenlet egy négyzet oldala és átlója közötti összefüggés kapcsán merült fel, tehát ott távolságok vannak, amik csak nemnegatívak, tehát nem kell abszolútérték-jel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!