Van valamilyen kitüntetett (nyugvónak mondható) pont a térben?
Figyelt kérdés
Sziasztok! Előre is elnézést, ha nem megfelelően teszem fel a kérdést, vagy nem pontosan fogalmazok. Nemrég kezdett érdekelni ez a téma és ezért is kicsit láma vagyok hozzá. A kérdésem a következő lenne: A térben nincs semmilyen egységes éter, vagy kitüntetett pont, minden mozgáshoz meg kell határoznunk egy inerciarendszert, hogy egy adott test sebességet meghatározhassuk. Amennyiben a két rendszer egyikében lévő test sebességét elkezdeném növelni el soha nem érhetné a fénysebességet, mivel azt megközelítve a gyorsításhoz felhasznált energia egyre nagyobb mértékben alakulna át tömeggé. Ha csak az egymáshoz viszonyított sebességek számítanak, és nincs ez a kitüntetett pont, honnan tudom melyik halad a másikhoz képest közel fénysebességgel(vagyis melyiket nem tudom tovább gyorsítani, vagy nem akkora mértékben gyorsulna ugyanakkora energia hozzáadásával)? Ha esetleg lenne ehhez a témához olvasnivaló (hogy kicsit jobban megérthessem) azt nagyon megköszönném. Előre is elnézést, ha nagyon rossz a kérdés.2013. júl. 20. 22:09
11/11 anonim válasza:
Mindenképpen azt ajánlom, hogy előbb az idő viselkedését próbáld megérteni, és csak utána foglalkozz tömegekkel, dinamikával.
Ha már érted, miért telik lassabban az idő egy mozgó tárgyon, onnan egyszerűbb lesz megérteni, mi van a tömeggel, illetve a gyorsítás hatásának alávetett testekkel.
Az idő múlására vonatkozóan ez a kis videó segíthet sokat, főleg a 2:20-nál kezdődő rész az érdekes:
http://www.youtube.com/watch?v=V7vpw4AH8QQ
Angolul van, de nem kell érteni hozzá a szöveget, a fényórás trükkfilmek magukért beszélnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!