Hogy van ez a kémiai nevezéktanban?
Hogy ez-e a pontos neve nem tudom, mindenesetre mi így írtuk fel.Kérdés:
Ha például
Megkeresem a lehetséges leghosszabb szénláncot, a kilógókat karikázom v keretezem, beszámozom a sort.
Leírom h az elágazás hanyadikon található. Így lett ugye 3,3,4,4.
Ez idáig számomra érthető, csak itt kezdődik a gond.
Hogy lett ebből tetrametil-hexán?
A végén a hexánt értem mivel a szénlánc 6szénatomból áll. Ezt fel is írtuk 15-ig. De mi az a tetrametil előtte?
És itt egy másik is.
Ugyan ez a gond itt is hogy az alján csak a hexánt értem. :(
Kérlek ha tudjátok leínátok nekem?
Azért lett tetrametil, mert a tetra az négyet jelen és ott 4 db metiled van!
Ha 3 lenne akkor trimetil, ha kettő akkor dimetil!!!
Remélem érted!
Te magad írtad ugye fel, hogy 3,3,4,4. Ez azt jelenti, hogy a négy db metilcsoport van, ami nem tartozik bele a főláncba. Ezeket is jelölni kell valahogy, mert remélem te is látod, hogy ez nem hexán, hanem annak valamilyen származéka. A Tetra négyet jelent, azt jelenti, hogy négy metilcsoportot helyezel el valahova. Méghozzá kettőt a 3., kettőt pedig a 4. szénatomra. Tehát a IUPAC-név: 3,3,4,4-tetrametilhexán.
A második képeden, pedig nem metilcsoportok lógnak le, hanem két metil és két etil, csak most máshonnan. Ilyenkor is abból indulsz ki, hogy melyikről lógnak le. A második C-atomról egy metil, a harmadikról is egy metil, meg egy etil, illetve a negyedikről is egy etil.
Tehát így nézne ki: 2-metil-3-metil-3-etil-4-etil-hexán.
De nem íhy néz ki, mivel nem írjuk le kétszer, hogy metil, meg hogy etil, hanem elétesszük a "di" szócskát, hogy rövidebb legyen (a di olyan, mint a tetra, csak kettőt jelent.)
Tehát: 2,3-dimetil-3,4-dietilhexán.
Remélem érthető, ha nem, kérdezz csak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!