Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogy van ez a kémiai nevezékta...

Hogy van ez a kémiai nevezéktanban?

Figyelt kérdés

Hogy ez-e a pontos neve nem tudom, mindenesetre mi így írtuk fel.Kérdés:

Ha például

[link]

Megkeresem a lehetséges leghosszabb szénláncot, a kilógókat karikázom v keretezem, beszámozom a sort.

Leírom h az elágazás hanyadikon található. Így lett ugye 3,3,4,4.

Ez idáig számomra érthető, csak itt kezdődik a gond.

Hogy lett ebből tetrametil-hexán?

A végén a hexánt értem mivel a szénlánc 6szénatomból áll. Ezt fel is írtuk 15-ig. De mi az a tetrametil előtte?

És itt egy másik is.

[link]

Ugyan ez a gond itt is hogy az alján csak a hexánt értem. :(

Kérlek ha tudjátok leínátok nekem?

2009. okt. 11. 17:56
 1/5 anonim ***** válasza:

Azért lett tetrametil, mert a tetra az négyet jelen és ott 4 db metiled van!

Ha 3 lenne akkor trimetil, ha kettő akkor dimetil!!!

Remélem érted!

2009. okt. 11. 18:04
 2/5 anonim ***** válasza:
Első vok! a Hidrogéneket ne hagyd le nekünk annál pont levonás jár!!!
2009. okt. 11. 18:05
 3/5 anonim ***** válasza:

Te magad írtad ugye fel, hogy 3,3,4,4. Ez azt jelenti, hogy a négy db metilcsoport van, ami nem tartozik bele a főláncba. Ezeket is jelölni kell valahogy, mert remélem te is látod, hogy ez nem hexán, hanem annak valamilyen származéka. A Tetra négyet jelent, azt jelenti, hogy négy metilcsoportot helyezel el valahova. Méghozzá kettőt a 3., kettőt pedig a 4. szénatomra. Tehát a IUPAC-név: 3,3,4,4-tetrametilhexán.

A második képeden, pedig nem metilcsoportok lógnak le, hanem két metil és két etil, csak most máshonnan. Ilyenkor is abból indulsz ki, hogy melyikről lógnak le. A második C-atomról egy metil, a harmadikról is egy metil, meg egy etil, illetve a negyedikről is egy etil.

Tehát így nézne ki: 2-metil-3-metil-3-etil-4-etil-hexán.

De nem íhy néz ki, mivel nem írjuk le kétszer, hogy metil, meg hogy etil, hanem elétesszük a "di" szócskát, hogy rövidebb legyen (a di olyan, mint a tetra, csak kettőt jelent.)

Tehát: 2,3-dimetil-3,4-dietilhexán.

Remélem érthető, ha nem, kérdezz csak!

2009. okt. 11. 18:07
 4/5 anonim ***** válasza:
a CH3 az egy metilcsoport. Nos a többit tudod
2009. okt. 11. 19:33
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm most már értem :) holnap írunk dogát belőle majd meglátom h milyen lesz.
2009. okt. 13. 21:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!