A pétisòbol milyen mòdszerrel lehet kinyerni a kálium nitrátot?
A pétisó ami ammónium-nitrát tulajdonképpen ami kálcium-magnzium-carbonáttal van stabilizálva nem tartalmaz kálium-nitrátot.
Viszont lehet pétisóból és kálisóból. Egy kissé veszélyes az előállítása de nem jobban mint a villanógránát.
Kell hozzá egy számológép, egy függvénytábla, ha utóbbi kettőhöz lusta vagy, akkor minek neked kálium-nitrát..
Víz
egy hőforrás.
Először kiszámítod a 1 mól ammónium-nitrát tömegét. Ez 80 fokon kb. 20 cm3 vízben fog ódodni, megkeresed a függvénytáblába az oldhatóságát, és kiszámítod, hogy mennyi vízben kell feloldani
Aztán szintén 1 mólra ugyanezt kiszámítod
a káliumnitrátra, ennél 160 cm3 víz kell.
Felmelegíted külön a kettőt 80-90 fok környékére ügyelve arra, hogy ne sok víz párologjon, majd összeöntöd őket. Vigyázni kell rá, hogy a ne hüljön le az oldat közben.
Ezután az összeöntés után az oldatot fémtálkába öntöt( a fémtálkát pedig hideg víz vegye körül), így a lényeg hogy az oldat hirtelen hülljön le, de vigyázz, hogy 32 fok alá hülljön le az oldalt. Ha ez megvan, akkor rakd be a hútőbe míg le nem hül 0 fokra. A kálium-nitrát kiválik belőle. amit ezután leszürtök, és radiátoron vagy ahol akarjátok hagyjátok teljesen kikristályosodni.
Veszélyek:
Az alapanyagok és a reakciótermékek egyaránt mérgezőek belsőleg.
Az oldatok öntögetésénél vigyázzunk, le ne forrázzunk magunkat, vagy másokat.
A készítés folyamán ügyeljünk, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá sem a reakció anyagaihoz, sem a kész termékhez.
A hűtés során, ha hűtőszekrényt használunk, különösen ügyeljünk, hogy illetéktelenek nehogy tévedésből megigyák az oldatokat vagy a reakcióelegyet (nem vicc!), legjobb külön hűtőt használni.
Természetesen NEM a konyhai edényeket használjuk a készítéshez.
Az ammónium-nitrát és a kálium-nitrát oxidálószerek, éghető anyagokkal, szerves anyagokkal, fémporokkal, ne tároljuk és ne melegítsük együtt.
Dolgozzunk körültekintően, ne locsoljuk szét az oldatokat vagy a reakcióelegyet.
Ha mégis kiömlik töröljük fel, azután mosószeres vízel a helyét is töröljük át.
A keletkező melléktermék ammónium-klorid oldatot jobb híján öntsük a WC-be és bő vízzel öblítsük le.
Egyesek allergiásak lehetnek ha a bőrükhöz bizonyos (egyébként ártalmatlan) vegyületek érintkeznek, ezért használjunk gumikesztyűt.
Hát fizika szakos hallgató vagyok, de kémiából emelt szintűztem. Az egyik kémia OKTV feladat még régebben pont a salétromkonverzió számítása( no nem ilyen egyszerű esetben), aztán a feladat megmaradt.
Voltam vegyészérnökin is, aztán áttértem fizikára, a vegyészmérnökin is ragadt rám valami( a koszon kívül), meg aztán amennyiben értelmesen csinálják, nagy odafigyeléssel a "zugvegyészet" is lehet érdekes, bár tény, hogy hordoz veszélyeket magában. Főleg ha hozzá nagyon nem értő ember csinálja.
Ha mindent kiszámolnak, és betartanak a fenti receptben akkor bajuk nem lehet belőle.
Ha KNO3 kell, akkor műtrágyát vagy pácsót (salétromsó) ajánlok.
KNSB RIO-hoz azt szoktam használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!