Ha egy tartályban kénlapot égetek és vízbe vezetem kénessav keletkezik. Ebből hogy tudom kinyerni a ként?
Nehéz ügy lesz... sokszoros bepárlással besűríted a kénessavat. Eközben egy része a levegő oxigénjével kénsavvá fog alakulni, a helyzetet tovább nehezítendő.
Utána katalizátor jelenlétében szénnel tudnád redukálni. A szén kiveszi belőle az oxigént és marad a kén.
De ehhez többszáz fok kell, katalizátor, szabályozott kemence meg ilyenek.
Házilag, egyszerűen, szerintem nem tudod.
Ha kénre van szükséged, miért nem azt veszel rögtön kénlap helyett?
(Ha puskaporhoz kellene, akkor inkább felejtsd el. Minimális kémiatudással ne is állj neki, a szemed/ujjad bánhatja)
Nem minimális a kémia tudásom.3 évig tanultam gimnáziumban kémiát,fakultációnál fizikát választottam,de a kémiát is szeretem,így érdekelt és lelkesen figyeltem órán.De mivel az alap tantervnél nem mondanak el sok mindent ezért interneten is utána néztem.A lőpor gyártás nem annyira bonyolult.Lekaparom a kénszalagról a ként,majd megőrlöm.Vettem gyógyszertárban salétromot amit majd szintén megőrlök,de lehet nem is szükséges.Puha fából készült faszenet nem találtam,így a grilles faszenet fogom megőrölni ami olyan közepes keménységű.Majd aztán 1:1:7 arányban nem összekeverem az anyagokat.(Nem őrölve)
Ezek közül max a salétrom lehet veszélyes és azt lehet nem is fogom megőrölni.
Nekem mindegy. :-)
A "kénessavból hogy tudom kinyerni a ként" kérdés azért nem utal biztos kémiatudásra szerintem.
(Amúgy a grillszenet pont nem szokták ajánlani a lőporhoz, csak egyes lőportípusoknál, illetve bizonyos fajta grillszenekkel)
"Lehetséges,hogy a szén minősége miatt nem kapott lángra?A sima salétrom könnyebben lángra kapott mint az elegyem,amikor ennek pont fordítva kellet volna lennie."
A salétrom lángra kapott???? Biztos, hogy salétrom volt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!