Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha a wankel motorban nincs...

Ha a wankel motorban nincs benne az a két (kulső belső) fogaskerék akkor is működik nem?

Figyelt kérdés

2013. máj. 12. 16:55
1 2 3
 11/24 Wadmalac ***** válasza:

Az excenteres központi tengely:

[link]

2013. máj. 14. 12:11
 12/24 Wadmalac ***** válasza:

Építési tanulmányként:

[link]

CAD modell:

[link]

2013. máj. 14. 14:25
 13/24 A kérdező kommentje:

köszi.

jól értem hogy a fogaskerék a tengely része és a tengelyel együtt forog és a tengelyhez képest excentrikusan mozog?

2013. máj. 14. 15:54
 14/24 Wadmalac ***** válasza:
A középső fogaskerék áll, körülötte a bolygódugattyú mozog excenteresen megvezetve, közben a belső fogazás forgatja a fogaskeréken.
2013. máj. 15. 06:43
 15/24 A kérdező kommentje:

még nem teljesen értem. a belső fogazásu fugaskerék vezeti meg excenteresen?

s a tengely áll és a belül levő külső fogaskerek egy csöhöz kapcsolódik s azt kivulről forgatják?

és a dugattyún is van egy vastagabb cső s ugy veszik le a hajtást? vagy ha nem akkor hogy?

mert oké hogy bolyong ez a háromszog de hogy lesz ebből hajtás?

2013. máj. 15. 08:51
 16/24 Wadmalac ***** válasza:
Az excenteres tengely vezeti a pályán a dugattyú forgáspontját, a fogaskerék meg adja a hozzá tartozó szükséges szögelfordulást. A kettő szinkronja adja a pontos felületkövetést a dugattyú és a hengerfal közt. Az állandó kontaktus kell a tömítettséghez, különben nem lennének működősképesek az ütemek (szívás/sűrítés/expandálás/kipufogás).
2013. máj. 15. 09:19
 17/24 A kérdező kommentje:

kezdem érteni. a fogaskerék "mögött" van elbujva az egyik lényeg. a dugattyú közepe át van furva s azon megy át a tengely de az átfurt dugattyú nem a központi tengelyen forog hanem a tengely egy a központtol eltolt szakaszán.

jól mondom?

2013. máj. 15. 09:23
 18/24 A kérdező kommentje:
az álladnó kontaktus részt értem, azt a részt nem értettem, hogy ennek az a feltétele hogy a háromszög mindhárom csucsa a mozgás során ugyanazt az pályát járja be. ha ez megvan akkor már lehet ahhoz gyártani a házat. illetve meg ott van a méretezés mert nem mindegy hány%-ra kompresszál.
2013. máj. 15. 09:25
 19/24 A kérdező kommentje:

bár hogy hány % ra kompresszál azt a "háromszög" iveivel is lehet befolyásolni illetve az ivekbe bemarás mértkével is.

de még mindig nem értek valamit.

nekem ugy tünik az excenteres mozgás sokkal kisebb mint amit az eltérő fogaskereékméretek miatt a dugattyú ugrál. az excentritás mértéke ott majdnem a duplája a kisebb fogaskeréknek.

A másik amit nem értek itt hogy jün le a mozgás? ez az excenteres tengely adja ki végül az erőt?

egyik fele megvezeti a dugattyút a másik fele meg az erőt adja ki?

mondjuk ha igy van az logikus mert az otto főtengely is maga végzi a vezérlést, a szelepek és dugattyúk vezérlését, a kérdés az jól fogom e fel?

2013. máj. 15. 09:30
 20/24 Wadmalac ***** válasza:

Jól látod. Őszintén szólva a nyomaték-kinyerést mechanikailag a csatolt modelleken nem látom én se, az excenter tengely mint nyomatékfelvevő esetén kutyarossz a hatásfok (az erőkar hatásvonala baromi közel van a tengelyvonalhoz) , de nem látok más módot, valami módon a forgódugattyúról kellen levenni de nem tudom ez mechanikailag hogyan megoldható.

A geometria szerintem kötött, nem látok benne variációs lehetőséget, a kompresszió is kötött, elég rossz is (azt hiszem, 7 körül van), nem véletlenül kombinálják sokszor mech. vagy turbófeltöltővel. A Roots-fúvónál sincs nagy variációs lehetőség, az egymáson legördülő geometriák elég fix dolgok.

2013. máj. 17. 09:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!