Melyik módon forr fel hamarabb a víz?
Légköri nyomáson, egy átlagos lakásban/házban egy tűzhelyen melegítve a vizet lefedve, vagy fedő nélkül forr fel hamarabb egy fazékban?
Szerintem fedő nélkül, hiszen ha lefedjük, akkor a vízgőz gőznyomását megnöveljük a rendszerben, ezért a vízgőzzel telített buborékok nehezebben tudnak a folyadékállapotú vízből kijutni. Nagyobb hőméséklet kell tehát, aminek eléréséhez töb idő szükséges.
Szerintetek?:)
Igazad lenne, ha hermetikusan lenne lezárva az edény. Egy kukta pl pont ezt használja ki, így magasabb hőmérsékleten forr a víz és így a magas hőmérsékletű vízben hamarabb megfő a kaja.
De ha csak egy sima fedőt raksz a lábasra, annak semmi befolyása nincs a nyomásra, mert az edény szélénél úgy is maradnak hézagok, ahol a nyomás kiegyenlítődik. Viszont fedővel kevesebb hő tud kiszabadulni a fazékból, így fedővel forr fel hamarabb a víz, a kisebb hőveszteség miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!