Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Kémia! Segítene valaki? nem...

Kémia! Segítene valaki? nem tudok eligazodni

Figyelt kérdés

The contents of the flask will be poured into a 250ml. separatory funnel and extracted with 2x25 ml. portions of DCM.

The extracts will be combined in a 250ml. flask and saturated with dry HCl generated from dripping HCl onto non iodinized salt, the gas will pass thru a dreschel bottle fitted with a med. bubbler and containing sulfuric acid and will pass into the 250ml. flask containing the extracts. The precipitate will be recrystallized from dry 2-propanol and xylene.

elmagyarázná valaki, magyarul, lépésről lépésre?előre is köszi :)

2013. márc. 16. 20:18
1 2 3
 21/28 A kérdező kommentje:

Ugyan ez a helyzet a desztillációnál is? megkell, hogy adják?

Vagy ha jól sejtem, be kell tippelni olyanra, hogy éppenhogy meg lehessen számolni a cseppeket ?! :D

2013. márc. 17. 01:06
 22/28 A kérdező kommentje:

Szóval a hűtőt minden esetben használni kell? Desztillálásnál is? (mert ha igen, akkor a youtube-os bemutatók sz##t sem érnek:P)

Köszi a videót, megnéztem :D

2013. márc. 17. 01:12
 23/28 anonim ***** válasza:

Mivel csak az oldószert távolítod el, ezért a ledesztillálást akárhány fokon csinálhatod, de legalább az oldószer forráspontján, vagy vákuumban ez alatt. Hűtő nem árt, mert a diklórmetán kikerülne a levegőbe. A legegyszerűbb rotációs vákuumbepárlót (rota) alkalmazni.

Amit melegen ajánlok: Orosz György (szerkesztete, egy rakat tanár írta, ELTE szerves kémia legjobbjai, több mint felük tanított): Szerves kémiai praktikum. A legjobb tankönyv, amin eddig kémián találkoztam.

Őaz: [link]

2013. márc. 17. 01:20
 24/28 A kérdező kommentje:
Azt hiszem meg is találtam a következő könyvet, amit olvasni fogok... Köszönöm :D
2013. márc. 17. 01:24
 25/28 anonim ***** válasza:

A másik (nagyonnemszeretemutálomrühelllem!!!!!)

Áltkém és szervetlen, az alapvető laboreszközökről sok szó esik benne. És ez is kell kémiára.

[link]

2013. márc. 17. 01:30
 26/28 A kérdező kommentje:

Van még egy ilyenem:

Miután a reakció leállt, a hőmérséklet mostmár elérheti kb az 50°C-ot,

majd utána "refluxáljuk" 1-1.5 órán keresztül. Ezután a hőmérséklet engedhetjük 55-60°C, és desztilláljuk kb. 2.5-3 órán át. (Ezzel biztosítjuk, hogy az összes oldószert ledesztilláltuk)

Az ilyen desztillációknál miért fontos a hűtőbe vizet vezetni? (ez esetben éter az oldószer). Esetleg elhagyható?

Nem értem, milyen hatással van a "csöpögésre"

2013. márc. 17. 01:53
 27/28 anonim ***** válasza:

Ez most egy másik?

Nem teljesen tudok kiigazodni rajta... A refluxáláskor játsszuk le a reakciót. Az étert azért ajánlott hűtés mellett ledesztillálni, mert piszok gyúlékony (igen, ezt is fülke alatt, sőt, éterrel (is) csak fülke alatt dolgozunk). De oldószer eltávolításra rotációs vákuumbepárlót szokás használni.

Ő ilyen:

[link]

2013. márc. 17. 10:30
 28/28 A kérdező kommentje:

Ez ugyan az, közvetlenül azután következik, hogy a metilamin-hidrokloridot + acetaldehidet feloldottuk 0°C-os éterben.

Gondolom azért írja a következőt: "a hőmérséklet mostmár elérheti kb az 50°C-ot, majd "refluxáljuk" 1-1.5 órán keresztül...", mert az éter forráspontja 34,6 °C, és 50°C-on már elkezd párologni - de ahogy te is mondtad, nem jut ki a levegőre, hanem visszacsepeg a lombikba, amibe egy hűtőt állítottunk :D

2013. márc. 17. 10:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!