Százalékszámításban tudsz segíteni?
Mindig hülye voltam matekból, ciki vagy sem, de nem tudom hogyan kéne a következőt kiszámolni. Cukorbeteg vagyok.
100g zabpehelyben 13,5 g fehérje van, márpedig én éppen 85,2 g zabpehlyhet eszem reggel (mert ennyiben van 50g szénhidrát kereken).
85,2 g zabpehelyben mennyi fehérje van akkor?
a képlet érdekelne, mert más ételeknél is kiszámolnám:)
A zabpelyhed 13,5 %-a fehérje, tehát, ha 85,2 g-ot eszel meg, ki kell számolnod, hogy ennek mennyi a 13,5 %-a. 85,2-t ossz el 100-zal, így kijön az egy százalék (0,852), aztán ezt szorozd 13,5-tel, akkor megtudod, mennyi a 13,5%!
Az, hogy a zabpehelyben 13,5 % a fehérje, úgy derült ki számomra, hogy 100 g-nak az 1 százaléka (más néven a százada) 1. Most ki kellett számolni, hogy 13,5 az vajon hány %, tehát hányszor van meg benne az 1 (13,5:1=13,5)
Bocs, ha ez zavaros, remélem, tudod használni, régen jártam suliba, és nem emlékszem, hogy kéne normálisabban elmagyarázni.
Az első válaszoló válasza is kiváló, de részletesen el tudom magyarázni, ha érdekel (de én az aránypárokat magyaráznám el, gyakorlatilag ugyanaz, mint a százalékszámítás).
-"z" legyen zabpehely (grammban).
-"f" legyen fehérje (ugyanúgy grammban).
-X az a szám, amit keresünk.
Ezt tudjuk:
100 z = 13,5 f
85,2 z = x f
Legalábbis így kéne felírni tudományosan, de ezt neked nem kell minden egyes számításoknál felírnod. Nem is kell képleteket megjegyezni, az csak bezavar, és a következő tanulmányaidban (ha tanulsz) is csak be fog zavarni ez az alap dolog (mert ilyen számítás bizony alap dolog, mint ahogy azt tapasztalod is).
Következő a logika, amit meg kell értened:
100 z és 85,2 z ugyanolyan arányban viszonyul egymáshoz, mint a 13,5 f az x f-hez(85,2/100 = x/13,5 (lehet felcserélve is, ugyanaz jön ki)).
A kért képlet: zabpehely1/zabpehely2 = fehérje1/fehérje2. Aránypár. Nem nehéz.
A megoldás: 11,5 g fehérje
Összegezve: ha ezen egy kicsit elagyalsz, onnantól kezdve könnyebbek lesznek a további számításaid. A százalékszámítás is lényegében ugyanez. De alkalmazhatod akkor azt is, amit leírtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!