Lenne két feladat MATEKból ami nem megy:S Valaki meg tudja oldani ezt nekem?
1. Volt valamennyi diónk. Először megettük az ötödét, majd a maradék negyedét, végül az újabb maradék felét, így 6 szem diónk mardt. Mennyi volt eredetileg?
2. Hány féle 32cm³ térfogatú téglatestet tudunk sszerakni 1 cm³ -es kiskockákból?
2-höz:
az a kérdés, hogy a 32 hányféleképpen osztható 3 szám szorzatára. Ehhez boncsuk fel.
32 = 1*2^5. Ezt az ötöt kell csoportosítani három részre úgy hogy egy csoportban akár 0 is lehet, de mindegyiket fel kell használni valahova.
Ma 16:59 vagyok.
2. feladat:
Először tekintsük azokat a verziókat, amik szerint egy vonal mentén rakhatod ki a tégládat. Ebből 1 db variáció van, ha mind a 32 kiskockádat egymás mellé rakod.
Másodszor tekintsük azokat a verziókat, amik szerint síkban rakosgatod a kockáidat egymás mellé. Ehhez először is számold ki a 32 osztóit. Ezek ugye (a 32-n kívül) a 16, 8, 4, 2. Ezeket kell egymással úgy szorozgatnod, hogy kijöjjön a 32. Nézzük csak: a 16-ot ha 2-vel szorzod, kijön. Ez tehát egy verzió. Ha a 8-at 4-gyel szorzod, megint kijön. Tovább nem nézzük, mert akkor csak ismételnénk magunkat, tehát síkban készen is vagyunk.
Eddig tehát összesen 3 variációt találtunk.
Harmadszor azt nézzük, h térben milyen verziók vannak. Ezeket úgy kell megtalálni, h találj 3 pozitív egész számot, amelyeket ha összeszorzol, kijön a 32. Ilyen pl. a 2×2×8. Keressünk tovább: 2×4×4, és úgy látom több nincs is. Ezt vhogy bizonyítani kéne talán, majd az utánam következő biztosan megmondja, h hogyan :). A lényeg tehát, h sztem összesen 5 féleképpen tudod megalkotni a 32 cm3-s kockádat az 1 cm3-es kiskockákból.
Tényleg! Az előttem levő sztem jobban leírta :).
Még nem láttam, az övét, mert én is írtam.
Úristen! Ilyen gyorsan írtok:O
Hát nagyon szépen köszönöm, hogy segítettetek:)
És köszönöm hogy így leírtátok és levezettétek!
Nagyon aranyosak vagytok:)
Még egyszer köszönöm szépen.
Puszi.
Nagyon szívesen. :)
Tessék szíves lenni felpontozni minket, mert engem mindig csak akkor értékelnek, mégpedig lefelé, ha rossz választ írok :(.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!