Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Gondolkodtató 8. osztályos...

Gondolkodtató 8. osztályos feladat? Sehogy sem birkózom meg vele, pedig 4-es vagyok matekból?

Figyelt kérdés

1.) Egy kétjegyű számban a tízesek száma 3-mal nagyobb az egyesek számával. A szám nagyobb 29-nél, de kisebb 51-nél. Melyik ez a szám?

2.) Két természetes szám összege 17 864. A nagyobbik 0-ra végződik. Ha ezt a nullát elhagyjuk, a kisebbik számot kapjuk. Melyik ez a két szám?

Kérem, mellőzzétek az olyan válaszokat, hogy "majd azt hiszed, hogy mi oldjuk meg helyetted?!" és társai, mert már én is eleget próbálkoztam, de sehogy sem sikerült. Hálás lennék, ha valaki levezetné a gondolkodás menetét is! :)

2011. szept. 6. 14:50
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

1. 41

2. 16240 és 1624

Az első valahogy evidens volt, a másikat pedig próbálgattam 2-3 percig különböző számokkal. Az tuti volt, hogy a nagyobbiknak 40-el kell végződnie, mert a kisebbik így végződik csak négyre. Képletet ne kérj, mindig kettes voltam matekból :D

2011. szept. 6. 15:08
 2/5 A kérdező kommentje:
Jaj, nagyon szépen köszönöm! Igazán kedves vagy, hogy segítesz! Nem hiszem, hogy kettes voltál matekból, mert ha egy négyes tanuló (mint én) nem boldogul ezzel a feladattal, akkor egy kettes hogyan oldja meg? Szóval nálad valamit elrontottak a tanárok, amikor az osztályzásról volt szó! :) Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a kedvességedet!
2011. szept. 6. 15:15
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Az első válasza tökéletes, de ha nem baj, leírok egy módszert, hogy legközelebb tudd hogyan kell. Alapvetően ismeretlenekkel lehet megoldani (vagy próbálkozással)

1.: helyértékeket kell használnod.

egyesek helyén: x

tízesek helyén: x+3

tehát a szám: (x+3)+x, és ez nagyobb 29-nél és kisebb 51-nél. Ezt megoldod úgy, mintha egy egyenlőtlenség lenne, és kijön, hogy x kisebb, mint 1,9 és nagyobb mint -1. Mivel természetes számot keresünk, csak az 1 marad, vagyis a megoldás 41.

2.:

a két szám abban különbözik, hogy az egyiknek van a végén egy plusz nulla. Ez mit jelent? Hogy a tízszerese a másiknak. Vagyis:

x+10x=17864

11x=17864

x=1624, a másik szám pedig 16240.

Remélem világos. :)

2011. szept. 6. 15:35
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Az elsőhöz jó a 30 is, nem?
2011. szept. 6. 15:52
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Tényleg, igazad van, erre nem is gondoltam, valahogy az volt bennem, hogy 3-szor nagyobb a tízesek helyén lévő. :D

Szóval, bocsánat, a 2. válaszban rosszul írtam, nem csak az 1, hanem a 0 is jó (hiszen az is természetes szám).

2011. szept. 6. 20:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!