Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Eistein Relativitás elméleténe...

Eistein Relativitás elméletének cáfolása. Ötletek?

Figyelt kérdés
Akik trolkodnak, ignorálni fogom.

2013. jan. 13. 00:46
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 31/89 A kérdező kommentje:

Ja csak akkor a kvantumfizika mért mond rá ellent?

Amúgy elektronikával foglalkozom, tehát van "közöm a szakmához" bár tény, hogy nem én fogom felfedezni a spanyolviaszt. Ezzel csak arra akarok rávilágítani, hogy ami ott logikusan működik annak itt is logikusan kéne működnie és nem mesét kéne keríteni egy téma mellé.

2013. márc. 14. 22:08
 32/89 anonim ***** válasza:

"Ja csak akkor a kvantumfizika mért mond rá ellent? " ('rá ellent' ?? wtf?)

Egészen pontosan hol mond ellent?

[link]

"Most theories in modern particle physics are formulated as relativistic quantum field theories, such as quantum electrodynamics (QED), quantum chromodynamics (QCD), and the Standard Model."

2013. márc. 14. 22:17
 33/89 anonim ***** válasza:

Ahhoz képest, hogy "ellentmond", egész jól összetákolták a relativisztikus kvantumelektrodinamikát, kvantumkromodinamikát és elméleti alapokon megjósoltak egy nagy zsákra való részecskét, amelyeket utána fel is fedeztek, a sor végén a Higgs-bozonnal. Az tény, hogy nem zökkenőmentes ez az együttműködés, de ez semmiképpen nem arra utal, hogy a kvantumfizika és a relativitáselmélet egymást kizáróak lennének, sokkal inkább a mi tudásunk vagy képzelőerőnk korlátaira.

Mellesleg a probléma relatív és a kérdés úgy is feltehető, hogy vajon miért "mond ellent" a relativitáselmélet a kvantumfizikának.

2013. márc. 15. 12:52
 34/89 A kérdező kommentje:
Értem a súlyát, tegyük fel akkor hogy a kvantumechanika kvantumugrás beszél az atomfizika meg max sebességről. Ez tényleg nem mond ellent de szerintem nem létezik kvantumugrás és max sebesség se. Szimplán az adott részecske tudott "max" sebesség felé menni...
2013. márc. 15. 18:53
 35/89 anonim ***** válasza:

Nem igazán tudtam értelmezni a legutóbbi kérdésedet.

Mindenesetre kvantumugrás esetén nincs értelme sebességről beszélni. Sebessége csak valami olyasminek lehet, aminek helye is van, ami a térben változni tud. A kvantumugrás egy állapotváltozás, ami nagyon gyorsan játszódik le.

Maximális sebességkorlátja az információterjedésnek van. Ez sem jelenti azt, hogy ne lehetne fénysebességnél nagyobb sebességeket elérni, csak azt, hogy információt nem lehet ennél gyorsabban közölni. Továbbá az általános relativitáselmélet nem is tiltja, hogy nem inerciális vonatkoztatási rendszerben a fény a vákuumbelinél nagyobb sebességgel terjedjen.

2013. márc. 15. 23:18
 36/89 A kérdező kommentje:
Jó jó, csak akkor csillagközi utazás hogy a fenébe lesz?
2013. márc. 16. 21:54
 37/89 anonim ***** válasza:

Hát szerintem nem úgy, ahogy a sci-fikben elképzelik, vagyis, hogy hibernálnak egy egész kolóniát, amíg az űrhajó százezer év alatt odaér a céljához. Ezt irreálisnak tartom.

Sokkal valószínűbbnek tartom a teleportációt, aminek a lényege, hogy nem ebben a térben közlekedsz, így nem kell túllépned a fénysebességet sem. Az, hogy a tér szerkezete nem olyan, amilyennek ránézésre tűnik, már a relativitáselméletből következik. Nem csodálkoznék, kiderülne, hogy még érdekesebb a dolog, és ha előbb-utóbb megvalósítanánk a teleportációt, amit csillagközi közlekedésre tudnánk használni.

2013. márc. 17. 00:26
 38/89 A kérdező kommentje:
Azaz a kvantum ugrás pont ez feszegeti. De szerintem meg fénysebesség főlé fognak menni.
2013. márc. 17. 13:59
 39/89 anonim ***** válasza:
A kvantumugrásnak semmi köze a fenti értelemben vett teleportációhoz. Az az elektronnak két atomi állapot közötti átmenetét jelenti. Tágabb érelemben esetleg egy fizikai rendszer két kvantumállapota közti átmenetet. A vákuumbeli fénysebességet meg nem lehet túllépni, mert akkor logikai ellentmondások állnak elő.
2013. márc. 17. 15:11
 40/89 A kérdező kommentje:
HA mégis? Nem egy ilyenről számoltak be és nem mérési pontatlanság volt.
2013. márc. 17. 20:07
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!