Eistein Relativitás elméletének cáfolása. Ötletek?
Sceptic (#20):
OK, megteszem. Csak témába vágónak éreztem, ezért ide került. :)
A kérdés némiképp értelmezhetetlen, és a válasz leginkább az, hogy sehogy.
Ugyanis Einstein relativitáselmélete már annyira beépült a tudományba, hogy a modern fizika egyik alappillérévé vált. Ahogy a klasszikus, Einstein előtti fizika pedig Newtonra épül. Bár tudjuk, hogy Newton elmélete nem mindenható, pontosan tudjuk, hogy meddig terjed a teljesítőképessége, és ezeken a határokon belül meg nagyszerűen működik. Einstein elméletével is így lesz majd a jövőben. Talán egyszer jön majd valaki, aki előáll egy még átfogóbb elmélettel, amelynek a relativitáselmélet csak egy határesete, és ezzel korlátozza annak érvényességi körét. De azon belül továbbra is jól használható lesz.
Ilyen értelemben tehát a relativitáselméletet nem lehet megcáfolni, mert a fizikában egy elmélet vagy fogalom használhatósága nem csupán matematikai igazságokon, hanem a valóságnak való megfelelésen is múlik.
#26 Szerintem az Einstein féle fizika ki fog esni mert ahogy mondottad nem matek hanem valóságra kell alapozni.
#25 nek meg, a böngészőm, tudja a hibajavítást, ennyire primitív ne legyél, csillagászatnak mi köze van a fizikához? Uram atyám mert csillagokról is beszél...
> Szerintem az Einstein féle fizika ki fog esni mert ahogy mondottad nem matek hanem valóságra kell alapozni.
Amikor a fizikában matematikát alkalmazunk, akkor a számok mérésekből jönnek, tehát az egész a valóságon alapszik. Az, hogy az összefüggés helyes-e azt megint mérés, tehát a valóság dönti el. Ha van két elmélet a megfelelő képletekkel, akkor természetesen azt fogjuk elfogadni, ami egyezik a tapasztalatokkal, mérésekkel. Nincs ez máshogy a relativitáselméletnél sem. A matematikai csűrés-csavarás egy dolog. Alapvetően segít a matematika a dolgok továbbgondolásában, aztán a végén kijön valami. Na eddig van szó hipotézisről. Miután a mérés alátámasztja a képletek helyességét, onnantól beszélhetünk modellről, elméletről. A relativitáselmélet a fizika egyik legjobban igazolt elmélete. Tehát nem csak matematikáról van szó, hanem valós tapasztalatokról.
"#26 Szerintem az Einstein féle fizika ki fog esni mert ahogy mondottad nem matek hanem valóságra kell alapozni. "
Ha ki is esne, neked nem sok közöd lenne hozzá az biztos. :-D
Kedves kérdező! Mi az, hogy "ki fog esni"? Pont azt mondtam, hogy mivel az eddigi tapasztalatok alátámasztják a relativitáselméletet, még ha ki is fog derülni róla, hogy csak egy még átfogóbb elmélet határesete, akkor sem fogjuk kidobni az ablakon, ahogy a newtoni fizikával sem tettük, amikor kiderült, hogy csak a relativisztikus mechanika határesete.
Ráadásul didaktikus szempontból sem érné meg, ugyanis a fizika fogalomrendszere fokozatosan fejlődött és fejlődik, és senki sem étheti meg ma sem a modern fizikát a newtoni alapozás nélkül. Feltehetően a "posztrelativisztikus" fizikát sem fogjuk tudni megérteni Einstein nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!