A következő kérdés merült fel bennem, kilehet számolni mindent eloszlásokkal? Bővebben lent.
Ugyebár valószínűségszámításban és statisztikában beszélhetünk eloszlásokról. Ha egy egyszerű példát veszünk, mondjuk az ötöss lottót, akkor tudjuk, hogy milyen eloszlás kell ráhúzni és mivel lehet megoldani. Van 90 "termék" 85 "selejt" és a többi ... Ez egy hipergeometrikus eloszlás. Oké. Na már most, eloszlásokkal mindent kilehet számítani? Például ezeket a példákat milyen eloszlásokkal számolnátok ki?
Egy urnában egytől kilencig szerepelnek az egész számok. Visszatevéssel választunk közülük 4 darabot.
(a) Mennyi az esélye, hogy mindig különböz1⁄2 számot húzunk?
(b) Mennyi az esélye, hogy pontosan kétszer húzzuk a hármas számot?
Sorba rendezzük az 1,2,..,15 számokat oly módon, hogy minden sorba rendezés egyformán valószín1⁄2 .
u
(a) Mennyi az esélye, hogy az egyes és a 15-ös szám közül legalább az egyik a helyére kerül? (azaz
annyiadik helyre kerül, amennyi az értéke)
A hipergeometrikus eloszlás úgy mint az egyenletes,possion,geomteriai stb eloszlás nevezetes eloszlások. Nem minden eloszlás nevezetes eloszlás, van amelyik közelítőleg.
Nem értem hogy miért eloszlásokkal kéne kiszámolni ezeket. Először fel kéne írni az eloszlásfüggvényüket hozzá.
Lehet grafikont is rajzolni hozzá ... nem tanultátok?
Én csak egyszerűen kiszámolnám. Minek bonyolítani?
Nem értem pontosan a kérdést, meg nem is vagyok valami nagy valszám szakértő.
Legyen X egy valószínűségi változó, akkor ennek mindig kell legyen valami eloszlása.
Speciális esetben adható rá egzakt képlet.
Más esetekben a sűrűségfüggvénynek van képlete az eloszlásfüggvénynek nincs (pl. normális eloszlás)
Illetve statisztikából-ökonometriából volt egy csomó olyan eloszlás, aminek nem volt képlete, de empirikusan elő lehetett állítani az eloszlás függvényt. Szimulációval.
Az az érzésem, hogy X valószínűség változóhoz mindig generálható a megfelelő empirikus eloszlás függvény.
A normális eloszlás esetében is szép képlet nincs, de az eloszlás függvényről csináltak táblázatokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!