Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A hálózati áramnak mekkora az...

A hálózati áramnak mekkora az áramerőssége, ha eléri a csúcsértéket?

Figyelt kérdés
Csúcsérték alatt azt értem mikor a szinusz függvény pí/2-nél tart x tengelyen, nem magát a 325,3 Voltot. 230V 50Hz-nek ha jól tudom akkor i(t)= U(effektív) szorozva a körfrekvencia és az idő + fázistolás koszinusza. Na most az U effektív 230, a körfrekvencia az f*2*pí vagyis 314,16 rad/s, a t-nél viszont nem tudom hogy pí/2 értékét kell megadni? vagy pedig ha szekundumot, akkor mennyit? Esetleg van I-nek átlagértéke? Bocs ha hülyét kérdeztem de ezen forgok 1 ideje és nincs időm utánajárni sajnos. Köszi

2012. okt. 14. 00:25
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Bocsi, a kérdés maga nem hülye, de az alatta lévő magyarázat, az annál inkább.

Az áram csúcsértéke - színuszos váltakozó áram esetén - az áram effektív értékének gyök kettőszöröse.

A többit, amit írtál nem értem.

A Volt az ugyebár a feszültség mértékegysége.

Áram akkor fog folyni, ha áramkör van. Az áramkörben pedig van valamilyen fogyasztó, azaz impedancia. Az impadancia lehet rezisztív (ezt más néven ellenállásnak nevezzük), lehet induktív és lehet kapacitív. (Az utóbbi kettő okozza a fáziseltolást.) A gyakorlatban az impedancia sokszor vegyes.

Ha tehát van feszültség-forrásunk, amire rákapcsolunk egy impedanciát, akkor fog áram folyni, amit Ohm törvényével számolhatunk ki.

A váltakozó áram értéke pedig adott időpillanatban az áram csúcsértéke szorozva koszinusz(körfrekvencia*idő+fáziseltolás), ahol a körfrekvencia=frekvencia*2pi.

Ennek semmi köze az effektív értékhez, legfeljebb annyi, hogy a csúcsértéket az effektív értékből számolhatod ki, ahogy fentebb leírtam, miután az effektív értéket a feszültség effektív értéke és az impedancia ismeretében ohm törvényével kiszámolhatod.

2012. okt. 14. 01:35
 2/3 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm, így már világos
2012. okt. 14. 10:57
 3/3 anonim ***** válasza:
100%
És eközben feltételezzük, hogy a hálózat összes eleme időben állandó tulajdonságú. Különben baj van.
2012. okt. 14. 12:05

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!