Elmagyaráznátok nekem az egymásba skatulyázott zárt intervallumsorozat matekrészt hogy mit jelent, mire jó és hogyan "képezzük"?
Figyelt kérdés
Fontos lenne, hálás lennék érte. Köszönöm előre is, üdv2012. szept. 11. 17:02
1/3 anonim válasza:
Minden következő intervallum teljes egészében benne van az előzőben.
Arra jó, hogy egyre finomabban közelítsünk meg valamilyen nevezetes számot.
Például a [3;4], [3,1;3.2]; [3,14;3,15]; [3,141, 3,142] ... egymásba skatulyázott zárt intervallumok sorozata egyre pontosabban határolja be a π értékét.
2/3 A kérdező kommentje:
Oké nagyjából értem mire jó de a használatához nem kerültem közelebb. Azért köszönöm szépen, Üdv
2012. szept. 12. 20:38
3/3 anonim válasza:
Így direktbe nemigen használjuk.
Ez az intervallumsorozat az alapja a Cantor-axiómának (bizonyos tárgyalásban a Cantor-tételnek), ami kiterjeszti a számfogalmat. Ugyanis pl. létezik-e gyök(2)? Ez nem racionális szám, ezért nem írható fel a "hagyományos" módon (rac. tört, véges szakaszos tizedes tört). Viszont egyre jobban "bezárható" ilyen intervallumsorozatba. Ez a szemlélet az egyik lehetőség az irracionális számok szemléltetésére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!