Miért érezzük ugyanolyan külső hőfok mellett a vasat hidegebbnek, mint a fát?
Figyelt kérdés
Óvodai dajka tanfolyam előtti műveltségi tesztkérdés....Nem is értem ezt miért kell tudni egy dajkának????2012. szept. 2. 12:05
1/12 EagleHUN válasza:
Mert a vas elvezeti a testhődet a fa pedig sokkal kevésbé.
2/12 anonim válasza:
hátha odaragad a gyerek nyelve a vaskorláthoz decemberbe'
3/12 anonim válasza:
a vas jobban vezeti a hőt így hidegebbnek érzed a fémet. a fa pedig sokkal kevésbé.
4/12 Maeglin válasza:
A vas hővezetése sokkal nagyobb, mint a fának, így elvonja a bőrünk felszínéről a meleget.
5/12 anonim válasza:
A vas eléggé jól vezeti a hőt. Gyorsan von el hőt a környező tárgyakból, így az ember kezéből is, ha hozzáér. Ezért hidegebbnek érezzük. A fa kevésbé vezeti jól a hőt, így nem von el olyan sok hőt a kezünkből, ha hozzányúlunk. Ezért nem érezzük annyira hidegnek. Remélem, érthetően írtam le.^^
Amúgy meg szerintem hangsúlyozandó, hogy "műveltségi" tesztkérdés. Feltételezem, hogy nem kötelező tudni senkinek, csupán felmérik vele, hogy mennyire művelt az illető, mennyire van otthon általános műveltségben.
6/12 anonim válasza:
Hozzátenném, hogy ennek a folyamatnak az ellenkezője is igaz, tehát a napsütötte fémen az ember sokkal kevésbé tartózkodik szívesebben mint a fán, csupán azért terjedt el az a tévhit, hogy a vas "hidegebb", mivel a nyáron a levegő átlaghőmérséklete nem szokta elérni a 36°C-t.
7/12 anonim válasza:
#6-hoz. Nem igaz az ellenkezője. A vas mindig jobban vezeti a hőt. Ha a nap nem melegíti fel a testhőmérsékletre, akkor az elvezetés a tenyértől történik, mert az a melegebb. Ha a nap magasabbra melegíti, akkor a vas folyamatosan adná át a hőt a hidegebb testünknek, mert az átadott hő helyére gyorsan érkezik a környező helyekről az utánpótlás. Ez pedig kellemetlen érzést vált ki, hiszen fölöslegesen kapunk plusz hőt, ráadásul folyamatosan. A fánál annak a helyébe, amit elvontunk, nehezebben jut a környék magasabb hőmérsékletű helyeiről hő a testünk alá, ettől kellemesebb, mint a vas.
8/12 anonim válasza:
6 os vagyok, és nem értem mi a probléma. Pontosan ezt írtam le én is. Csupán megcáfoltam azt az állítást, hogy mindig hidegebbnek érezzük ugyanolyan hőmérséklet mellet a fémet mint a fát.
9/12 anonim válasza:
Így van, a 6-os csak az alapkérdésre válaszolt.
10/12 anonim válasza:
Szerintem van alapja a kérdésnek egy dajka esetében. Ha ezt tudja, akkor biztosan nem fogja leültetni a gyerekeket télen egy vasfelületre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!