Honnan tudom, a pont benne van-e a tlgkakapban?
Azt a téglalapot a kérdésben csúnyán elírtam. Hehe
Már megoldottam a problémát. Két metsző oldalnak kiszámítottam az egyenletét. Ez alkot egy koordinátarendszert. A pontot meg csak simán levetítem ezekre az oldalakra. A pont-egyenes távolságból megtudom mondani, hogy benne van-e vgay sem.
Ha valaki tud egyszerűbb megoldást, akkor írjon.
Van egy másféle megoldásom:
Előnye, hogy távolságok számítása miatt lényegtelen a téglalap helyzete és könnyű algoritmust írni rá.
DeeDee
Hali DeeDee. Köszi a megoldást. A gond vele talán az, hogy sokat kell számigálni. Ezt ugyanis egy képfeldolgozó szoftver lesz, ahol a téglalapban levő pixelekkel kell csinálni valamit. Szóval ezt a kis algoritmust a kép méretétől függően talá több százszor kell végigcsinálja. De kiprobálom ezt a megoldást is és az enyémmel összehasonlítom. Az optimálisabb marad. Köszi mégegyszer.
Örvendek, hogy meghoztam a kedvét az utolsó válaszolónak a programozáshoz.
Jómagam is hosszú ideig dolgoztam programozóként aktív koromban, azért említettem az esetleges algoritmust.
Programozói szemmel nézve azt csinálnám, hogy írnék egy távolságszámító függvényt, aminek a bemenő paraméteri lennének
két pont koordinátái, a visszaadott értéke egy távolság, amit összegeznék egy változóba, majd egy feltételvizsgálattal eldönteném, jó-e vagy sem.
Aztán ha működik, nekiállnék megvizsgálni, hogyan lehetne rövidebben eredményre jutni. :-)
Ha meg kellett oldani egy feladatot, akkor az első ötletből születő működő változat lett az 1.0, mert a progival dolgozni kellett. Aztán már volt idő a további farigcsálásra, és lehet, hogy végső változat nem is hasonlított az elsőre. :-)
Minden esetre gondolkodni fogok a problémán, és megköszönném, ha megírnád, mi lett végső változat.
DeeDee
Ok, igazad van! A lényeg, hogy jól működjön a progid!
DeeDee
Szia DeeDee
Van egy kis baki...remélem tudsz segíteni. A probléma, hogy az én megoldásom kicsit bonyolult (csak sok feltétellel tökéletes), ezért áttértem a tiédre. A tiéd nagyon klasszul működik függőleges, meg vízszintes állású téglalapok esetén. Ha a téglalap meg van dőlve, akkor a téglalapom hordó alakú lesz, belül meg üres. A négyzetek nem tökéletes négyzetek (szögeik legalább 85 fokosak), de szerintem nem ezzel van a probléma, mert akkor az összes téglalap hordósodna.
Ellenőriztem a program helyességét, de azzal sincs baj. Geogebrával (hogy ne tévedjek) mindent végigszámoltam és tényleg úgy jön ki, hogy a közepén levő pont kisebbek a minimumnál. Ezt a minimum határ kisebb módosításaival korrigáltam (ez a négyzetek tökéletlenségéből adódott), de egy tökéletes ferde téglalapnál is a nagyon közel levő (hordósító) pontok tényleg a téglalaphoz tartoznak ezzel a logikával.
Belinkelem az eredményt. Azokat a pixeleket amelyek a számítás alapján benne vannak egy négyzetben, fehérre állítottam.
A kép amelyek a téglalapokat tartalmazzák (egyelőre több téglalap fekszik egymáson...később javítom):
A befestett kép:
Remélem nem zavarlak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!