Pókerben mi a különbség az outszámítás, és a százalékszámítás között?
ezt olvastam, és nem értem, hogy mi az oka annak, hogy nem százalékkal mérjük fel a dolgokat !
amit olvastam:
Outszámítás:
Outoknak nevezzük a pakli azon kártyáit, amikkel becslésünk szerint nyerő lapunk lesz.out-alapú esélyszámítás egy becslési folyamat. Az elérhető információk alapján ez az eljárás jelenti a legpontosabb becslést.
A nyerési esélyünket „out” és a „nem out” lapok egymáshoz viszonyított aránya fogja meghatározni. A „nem out” lapok számát úgy kaphatjuk, hogy az összes ismeretlen kártya számából kivonjuk a feltételezett outjaink számát.
Ha turnön járunk, azaz csak egy utca van hátra, akkor egyszerű dolgunk van: az 52 lapos pakliból 6 lapot ismerünk (4-et a boardról, 2-t a kezünkből), 46-ot nem.
Nyerési oddszunk = outok száma : (46 - outok száma)
Pl. flösshúzóval az outjaink száma 9 (13 színkártyából 2 a kezünkben van, 2 az asztalon)
Turnön a nyerési oddszunk 9 : (46-9)=1 : 4,1.
Fontos megjegyezni, hogy ez egy arányszám, nem a százalékos nyerési esély!
Százalékosan 9/(46)=20,45%
Az outos számítást könnyebb összevetni a banki eséllyel. (Pot odds)
100$ van benn. 10$-t emelnek
Pot odds 1:10 nyerési odds 1:4,1
Megéri megadni.
Százalékban is lehet számolni, de utána a potoddsot is át kell transzformálni egy százalékos értékre (amit persze meg lehet csinálni)
Nyerési esély: 20,45%
Ezt nem vethetem össze az 1:10-es pot oddsal.
De abból 1/11=9,11%-ot lehet csinálni, és akkor már összevethető a % a %-al.
De talán egyszerűbb úgy, ha outokkal számol az ember.
10-et raksz be, ÉS ezt 110-el kell osztani. (100+10)
10/110=9,11%
Ekkor jön ki helyesen a % érték.
Ezt jegyzed meg, mindig azzal osztok, amennyi a tét UTÁN benn lesz.
A % azt jelenti, hogy hány %-a az ÉN pénzem az EGÉSZNEK.
Jó most 10-100-nál majdnem mindegy.
De 50 és 100-nál már baromira már az 50% meg a 33%.
A 33% a helyes.
az outos dolgokat még értem, csak nem értem, hogy hogyan "konvertálható" át százalékká, és hogy-hogy nem úgy ahogy gondoltam ? A másik, matematikában ugye az égetett lapokat is számolni kell ugye? pl tudnon alul felül nyitott sorom van, akkor (45-8):8 esélyem van arra, hogy le fog jönni riverre, ami 4:1hez ! deee van egy táblázat, amit körülbelülre megtanultam, ahol írja, hogy 8 out esetén 16% esélyem van, de az felbonyolítva (XD) nem 4:1hez, hanem körülbelül 6:1hez, tehát az out és a százalék nem egyenesen arányos, szóval akkor mivel számoljak msot, vagy rosszul számolom a százalékot, nem értem...
Kicsit helyretehetnél, sajnos pókermatematikát nem olyan rég óta tanulok !
Mostmár értem nagyából, de azért ha kifejtenéd, hogy a pot odsot hogy konvertálom át fejben gyorsan, akkor megérteném !
Csak nem tudom, hogy akkor mit érek egy táblázatta, ha pl fejbe tudom, hogy 10 uotnál turnon és diveren együtt van 41%om hogy lejöljön, ami nyerő kezet ad , de az menyi aránylik a mennyihez pot ods ? pert így nem tudok számolni százalékban, ha nem tudom átkonvertálni !
Ehh, na nézzük.
Égetett lapokkal nem számolunk, mert azt nem látjuk...
Ezt írtad eredetileg:
"az 52 lapos pakliból 6 lapot ismerünk (4-et a boardról, 2-t a kezünkből), 46-ot nem. "
Ír az égetett lapokról? NEM ÍR. Azok nem fontosak.
1. odds számítás
out osztva maradék lap
9:37=1:4,1 (sima egyszerűsítés úgy, hogy a számláló 1 legyen)
2. % számítás:
out osztva az egésszel
9:46=19,56%
Pot odds
Összeg osztva a most benn lévő pénzzel
Pl. 20:100 1:5 odds
Pot %
Összeg osztva az egész pénzzel (egész pénz=ami most benn van, meg amit én még mellérakok)
20:120=16,66%
Esélyből %:
1:4,1 -ből úgy lesz százalék, hogy 1-et osztom (4,1+1)-el
1:5,1=19,6%
%-ból esély
pl 25%
Az azt jelenti, hogy 25% aránylik a 75%-hoz
25:75 =1:3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!