Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Atomfegyver az ókorban?

Atomfegyver az ókorban?

Figyelt kérdés
Ebben a cikkben és sok másikban is előfordul ( [link] Pontosan hol találom meg az ókori háborús történetet ahol ezt rögzítik, mert olvasom a Mahabharat-t és a Rámájana című könyveket és még nem jutottam el odáig ahol a cikkben említett ókori város megsemmisült. Nem Hirosima volt az első a történet szerint és nem Nagasaki-val zárult a legelső azomháború. Az egyik Brist lap szerint a kutatásokat 57-ben lezásták, mert akkora volt a feltárt területeken a radioaktivitás, hogy a homokból akár dúsítani is lehetett volna és a munkások a sugárfertőzésre jellemző tüneteket produkálták (hányás, hasmenés, rosszullét, hajhullás, rövid élet) és a műszerek is kiakadtak. A mondák szerint az istenek energiája még ma is érezhető ott (ezek szerint akkor igaz)
2012. jún. 26. 15:16
 1/10 A kérdező kommentje:
elnézést a helyesírási hibákért
2012. jún. 26. 15:17
 2/10 anonim ***** válasza:
Kiakadtak a műszerek? Akkor tudod hogy mekkora lett volna ott a sugárzás? Megközelíteni nem lehetett volna a helyet, nem hogy dolgozni ott. A béta-sugárzás elég ártalmas az életre rövid időn belül meg is öl, vagyis ha robbanás lett volna az ókorban, akkor már 57 előtt régen jelezték volna.
2012. jún. 26. 16:59
 3/10 anonim ***** válasza:

Az előttem szóló semmit sem tud a rádióaktivitásról. Már a milleneum körül magyar kutatók látogattak el csernobilba és ott is kiakadt a műszer, akkora volt a sugárzás.

Benne van a Mahabharatában, azt már nem tudom hogy hol.

2012. jún. 26. 22:17
 4/10 Silber ***** válasza:

"Az előttem szóló semmit sem tud a rádióaktivitásról."

Nem akarok trollkodni, de aki tud valamit a radioaktív sugárzásokról, azok tudják mi a radio- és a rádió- prefixum közti különbség...

Kérdező: Elolvastam a cikket, és a hozzászólásokat is (az "eredeti" angolhoz már nem volt erőm). Az egyik fórumozó érdekes dolgot írt, idézem: "Előbb tanulmányozni kéne az akkori kor embereinek világlátását, gondolkodási logikájának alapját és utána kellene értelmezni a megmaradt szövegeket."

Nekem ebből az szűrődik le, hogy a többezer évvel ezelőtt élt személyek számára már az is isteni csoda lett volna ha látják, hogy egy embernél nehezebb tárgy ideig-óráig képes a levegőben maradni (repülés).

Ennélfogva a felületesen leírt "atomfegyver" bármi más is lehetett, ami az éj közepén képes volt akkora fényhatással járni, hogy fáklya nélkül eltaláljanak a házak között az emberek. Gondolom valamiféle égő anyag lehetett ez.

A magas hőmérséklet is valamiféle égésre utal, ezt jó minőségű kőszénnel el lehet érni (koksz). Bár ezt szintén csak egész későn kezdték el használni, de esélyes, hogy bámi más is lehetett még (kátrány, olajok, stb.). Én el tudom képzelni, hogy amennyiben katapult-szerű gépekkel forró, izzó köveket lőttek ki nagy mennyiségben az ellenfélre, igen nagy rombolóhatással járhatott. Erre jön rá a pánikhangulat, és természetesen az írói felnagyítás, amely mindig, minden korban jelen volt és megnehezíti az objektív kutatást.

Másik oldal: technika. Atomfegyvert a mai technológiával is igen nehéz létrehozni. Nem elég az után kibányászása, abban a megfelelő izotópot fel is kell dúsítani (235-U), mivel te sem tudsz berúgni attól ha olyan lőrét iszol, amiben 1 cent erős vodka mellett 1 liter víz található. Ehhez flourral UF6 vegyületet kell képezni, majd speciális, többezer centrifugán keresztül, hosszú ideig tart a feldúsítás. Ezek után pedig szintén visszanyerés, formázás, és ott van a beindítás is, amihez nagyerejű robbanószerek szükségesek. Sőt, az sem elég ha felrobbantasz mellette egy töltetet. Meghatározott irányokba, hajszálpontosan egyszerre kell a tölteteket indítani, különben nem komprimálódik a hasadóanyag és explodál.

Amíg ki nem felejtem: az ilyen szerzeményekben tényként közölt adatok valami oknál fogva sosem kereshetők vissza (kubikusok sugárbetegsége, területlezárás, műszerkiakadás, stb.), vagy amennyiben mégis sikerül (és valóban van alapja) akkor kiderül, hogy valami orbitális torzításon mentek át. Tehát nyugodtan légy szkeptikus másokkal, és főleg az interneten fellelt, forrástalan irományokkal szemben.

Összefoglalva: én (is) annak a pártján vagyok, hogy ebben a korban nem álltak olyan technológiai szinten, hogy ilyen fegyvereket készíthettek volna. Sokkal logikusabb, ésszerűbb, hihetőbb, tehát reálisabb az a feltevés, hogy valóban volt valamiféle olyan fegyver amit az akkoriak isteni eredetűnek véltek (valótlanul), és a történetek bizonyos momentumati erősen fel vannak nagyítva.

2012. jún. 26. 23:30
 5/10 anonim ***** válasza:
0%

Mondjuk senki nem mondta, hogy az ősember vagy az ókori technikai szinten levő ember okozta ezeket a nyomokat. Főldönkívüliek áborúja az amit leírnak a Mahabharatában !

Azért mert okoskodsz a radioaktívitásról, még a mérőműszerekkiakadtak.

Elüvegesedett talajt nem tudsz létrehozni ekkora felületen.

2012. jún. 26. 23:34
 6/10 anonim ***** válasza:
Szerintetek kizárt, hogy már volt itt egy civilizáció, és eljutott kb. odáig ahol mi vagyunk most? Mert hogy ez megoldaná a rejtélyt, és én el is hinném.
2012. jún. 26. 23:51
 7/10 Silber ***** válasza:

"Szerintetek kizárt, hogy már volt itt egy civilizáció, és eljutott kb. odáig ahol mi vagyunk most? Mert hogy ez megoldaná a rejtélyt, és én el is hinném."

Nem, nem kizárt, de hihetetlen mód valószínűtlen. És amennyiben a kérdés taglalása ilyen vonalon haladna tovább, jelezni fogom a moderátornak a kérdés áthelyezését az "Ezoterika" rovatban.

A kérdés a tudomány témakörben lett feltéve (ezen belül is az ALKALMAZOTT tudományokban), így ilyen aspektusból kell tárgyaljuk.

2012. jún. 27. 01:20
 8/10 A kérdező kommentje:
Nem vita tárgya az egész. Én több könyvben is olvastam az említett településről pl: Elsüllyedt legendák című könyvben, hogy a több méter mélységből előásott emberi csontokon magasabb volt a radioaktivitás a normálisnál. Én is tisztában vagyok mind a három fajta sugárzással, de akkor is furcsa, amit leírtak és még egy műsorban is megemlítette valami tudós ezt és ők se tudták rá a pontos választ.
2012. jún. 28. 11:53
 9/10 anonim ***** válasza:
De azért a magasabb volt és a kiakadtak a műszerek nagyon nem egy kategória...
2012. jún. 28. 12:08
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Azért itt elég sok marhaság keveredik.

Egyrészt semmilyen forrást sem ad az írás semelyik állítására sem, egyáltalán nem lehet tudni, honnan veszi, hogy például "Afrikában negyvenezer éve uránt bányásztak". Mert ugye ismert Afrikában egy természetes atomreaktor, ahol egyszerű uránércben indult be a láncreakció, csak az 1,7 milliárd éve történt és embereknek köze sem volt hozzá. [link]

Ezen kívül az uránt az ókor óta használják üveg színezésére, Kr.u. 79 -ből származik az első ilyen üveglelet, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ha valaki uránt bányászott, akkor azt azért tette, hogy bombát készítsen belőle. [link]

Az, hogy a különböző ősi írásokat mindeféleképp átértelmezgetik manapság és bele akanak látni minden mai találmányt, nem újkeletű, de sok értelme sincs. Ezeknek átalában ezer jelentése lehet, homályosak a fordításaik, ráadásul egyáltalán nem tudjuk, mit gondoltak a régiek komolyan és mit nem. Például ha a mai magyar szövegeket elolvasnák kétezer év múlva, teljesen jogosa vonnák le a következtetést, hogy mi egy rabszolgatartó társadalom voltunk, a szia ugyanis a szervuszból jön, ami annyit jelent "szolgálatára". Csak mi éppen tudjuk, hogy attól, hogy szervuszt köszönünk valakinek, még nem fog láncon hazavezetni.

Hogy konkrét példát is mutassak, egy ezerháromszázas években íródott kínai hadászati szakkönyv már a legkülönbözőbb rakétákat ismerteti, például olyanokat is, amelyek elvakították az ellenséget valami porral. No most egy tök képzetlen ember könnyen leírhat egy ilyen csapást úgy, hogy ezer nap fénye villant fel, mert több ezer rakétát lőttek ki egyszerre. [link]

A legfurcsább viszont az, hogy miért nem írnak a sugárzás legnyilvánvalóbb hatásáról, a rengeteg rákos megbetegedésről és a rengeteg torzszülöttről? Mert ugye sok minden megégethet egy embert, a görögtűz mindenféle változatait az ókor óta ismerik, de ezek ugye mutációkat nem keltenek és nem is okoznak rákot. Erről viszont az eposzokban sem esik szó.

[link]

Sőt, elég jól ismerjük a sugárfertőzés rövidtávú tüneteit is, amelyek órákon belül előjönnek, hányás, rosszullét, hasmenés, fejfájás, láz.

[link]

"Az emberek mintha tömegesen menekültek volna, amikor utolérte őket a halál. Némely csontváz a másik "kezét" fogta, markolta kétségbeesetten."

Ez viszont egyáltalán nem jellemző egy atombombára, ugyanis egy atomrobbantás után a keletkező tűzvihar mindent elpusztít, a csontokat szétdobálta volna, ha maradnak egyáltalán, akik csak sugárfertőzést kaptak, azok még ha meg is halnak, egy-két nappal később teszik ezt. [link]

Ellenben mutatnék egy tök ugyanilyen helyet, ahol pontosan ugyanígy találták meg az embereket, ez pedig Pompeii városa, amit forró vulkáni gázok pusztítottak el, ezek percek alatt hamuvá égetik az embereket, ott ahol érik őket, ezeket az áldozatokat pont így találták meg, menekülés közben, ahol elérte őket a forró gázkitörés. [link]

Nyilván nem vagyok régész, de egy atombomba hatásai nagyon jellemzőek,

"Még Hiroshimában vagy Nagaszakiban sem találtak ennyire sugárzó emberi maradványokat, mint ott! Mohendzso Daro sok ezer éves csontvázai között olyant is leltek, amely a szokványos sugárzásnak ötvenszeresét árasztotta. "

Ezzel az a probléma, hogy a háttérsugárzás nem állandó a Földön, ahol olyan ércek találhatók a felszín közelében, amik sugároznak, ott jelentősen magasabb is lehet, például Brazíliában egy monazit nevű érc található a felszín közelében, ami az USÁban mért háttérsugárzás 400 szorosát adja, ehhez képest Mohendzso Daro semmi. Meglepő módon a másik ismert felszínközeli monazit előfordulás Indiában található, itt a brazil sugárzánál is magasabbakat mértek. [link]

Szóval atomrobbanás nélkül is símán mérhető ennél jóval nagyobb háttérsugárzás is, könnyen lehet, hogy a derék indiaiak egyszerűen egy ilyen érctelér fölé építették a városukat. Vagy éppen ilyen érceket importáltak valahonnan épületekhez, kerámiákhoz, vagy bármihez. Ez nem egy különleges dolog.

"A város közepén minden épületet romba döntött valami nagy csapás, a távolabbi utcák és házak között már szemmel láthatóan kisebb volt a pusztítás."

Egy atombomba becsapódásának a helyén nem maradnak épületromok, csak egy üveggé olvadt szikladarab. Inkább valószínű a vulkáni eredetű rombolás.

"Rengeteg fekete kődarabot is találtak, ezek mintha végigbombázták volna a várost."

Ezt úgy hívják, vulkáni bomba és vulkánkitöréseknél nagyon jellemző.

[link]

2012. jún. 29. 16:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!