Matematikában bele lehet fogalmazni egy egyenletbe az osztási maradékot is?
A minap elgondolkodtam egy számításon. Azt hiszem, túl későn eszméltem rá, hogy tetszik a matematika, ám nagy hiányosságaim vannak. Korábban programoztam, ez néha megkönnyíti a dolgom, de van úgy, hogy gátol, mert rosszul közelítek meg egy problémát.
Egy Catan partit játszodtunk, ahol ha 7-est gurítanak és 7-nél több kártyád van, le kell rakni a kártyáidnak felét. Pontosabban 8 kártya után 4-et, 9 után is 4-et, 10 után már 5-öt, és így tovább.
Elgondolkodtam: hogy lehetne ezt felírni egyetlen matematikai képletben? Azt sikerült megoldanom, hogy 7 kártyáig 0 legyen az eredmény (vagyis nem kell kártyát lerakni), a "felezésnél" viszont elakadtam.
Programozásban egyszerű a dolog, hiszen osztom kettővel a kártyák számát, az eredményt pedig lefele kerekítem. Vagy kerekítés nélkül, ha X a kártyák eredeti mennyisége,
(X / 2) - ((__X 2-vel való osztási maradéka__) / 2).
Az osztási maradékos részt viszont fogalmam sincsen, hogy jelölik a matematikában.
Vagy ismét teljesen rosszul közelítem meg a problémát? Alapszintű magyarázatot kérnék, ha lehet, mert a kérdésem egyetlen célja, hogy megértsem a megoldást.:)
Előre is köszönöm!
Pl. neked nagyon jó ez egészrész:
Ugye te egy függvényt keresel, ami
a nálad lévő lapok számához hozzárendeli, hogy mennyit dobj el.
x-->y
7-->0
8-->4
9-->4
10-->5
11-->5
stb.
Programozó vagy szereted a képleteket, de matekban sokszor a szöveges definíció is teljes értékű.
Amúgy van olyan, hogy egészrész függvény.
Egy x számhoz hozzárendeli a nála kisebb legnagyobb egészet.
Ezt elég gyakran használják, és pont jó, hogy kifejezze a te függvényedet.
f(x)=0, ha x<8
f(x)=[x/2], ha x>=8.
[] az egészrészt jelenti.
Igen, ezt kerestem!
Köszönöm a válaszokat! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!