MATEK! Koordináta geometria -Kör egyenlet -Háromszög Hogy oldjam meg?
Segítséget szeretnék kérni!
1, Az (x-1)^2+(y+1)^2=9 egyenletű kör meglyik pontja van egyenlő távolságra a (-4;-3) és a (2;-9) pontoktól?
2, egy kör egyenlete (x-4)^2+(y-3)^2=4. Írja fel a 2x-3y=1 egyenesre merőleges érintőinek egyenletét!
3,Egy derékszögű hráomszög átfogójának egyik végpontja A(-1;2), az átfogó felezőpontjának koordinátái(3,-1). Az A csúcsból induló befogó egyenesének egyenlete x-2y=-5. Számítsa ki a derékszögű csúcs koordinátáit! Hány megoldás van?
Ezek lennének a feladatok! Ha valaki tud nagyon szépen kérem segítsen! :) Köszönöm :)
Ha egy picit is logikusan gondolkodsz, akkor könnyen megoldhatod mindegyiket.
1. Ehhez a feladathoz mindenképp javaslom az ábra készítését.
Gyakorlatilag az kéne neked, hogy a megadott pontok két azonos sugarú körök középpntja.
A feltétel az, hogy a 3 kör egy közös pontban messe egymást.
Ez a pont lesz a keresett pont. (A két azonos sugár pedig a ponttávolság).
Tehát van 3 egyenleted, 3 ismeretlened, megoldod az egyenletrendszert.
Persze más módszer is lehetséges (pl. normál vagy irányvektorokkal való munka).
2. Ennél is legalább 2féle módszer lehetséges:
1. megoldás: Felírod az egyenes egyenletét tengelymetszetes alakban, ebből már könnyen látható a meredekség (y=mx+b, ahol m=meredekség).
Az érintők erre merőlegesek, tehát az érintők meredekségei a megadott egyenes meredekségének negatív reciproka.
(A b értékét egy ismert feltételből kiszámítod, ahol ismert az x és y érték is).
Ezek után most van két egyenleted, az egyik a köré, másik az érintőé.
Megoldod az egyenletrendszert a következőképp:
Mivel érintőről van szó, a másodfokú egyenletnek csak egy megoldása lehet.
Épp ezért a diszkriminánst egyenlővé teszed 0-val, ebből ki fog jönni minden.
A másik módszer, hogy ismét normál és irányvektorokkal dolgozol.
3. van két fix pontod, adott az egyik befogó oldalának iránya.
A két fix pont azért jó, mert tudsz alkotni egy Thalesz kört, ebből számolható a csúcs koordinátái.
Én azt tudom, annak megfelelően számoztam is, hogy:
1.
2.
3.
Mi a probléma?
3 perc alatt el sem olvastad... de ez már a te bajod.
1, Az K:(x-1)^2+(y+1)^2=9 egyenletű kör meglyik pontja van egyenlő távolságra a A:(-4;-3) és a B:(2;-9) pontoktól?
Ami egyenlő távolságra van A-tól és B-től, az az AB szakasz felezőmerőlegesén van rajta. F=(A+B)/2=(-1,-6), az egyenes normálvektora A-B lesz: (-6,6). Szóval e:x-y=-1-(-6)=5
x=y+5-öt behelyettesítve a kör egyenletébe: (y+4)^2+(y+1)^2=9 Ez egy sima másodfokú egyenlet, amit nyilván meg tudsz oldani: y = -1 v. -4. Ebből x = 4 illetve 1, tehát a keresett pontok: (4,-1) és (1,-4)
Ellenőrizz!
2. ebben az érintési pontok kiszámítása csak, ami nem annyira triviális. A 2x-3y=1-gyel párhuzamos, a kör középpontján átmenő egyenes: 2x-3y=-1 és a kör metszéspontjait kell hozzá kiszámolni.
3. rajzolj ábrát!
A 20:41-es válasz, első feladatába sajnos egy előjelhiba csúszott be. Szerintem:
20:49 vagyok.
Bocs! Nincs abban semmi hiba! Én néztem el. Bocs!
A harmadik feladatot is világosan leírta az első válaszoló, itt van kicsit részletesebben:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!