Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » MATEK! Koordináta geometria...

MATEK! Koordináta geometria -Kör egyenlet -Háromszög Hogy oldjam meg?

Figyelt kérdés

Segítséget szeretnék kérni!

1, Az (x-1)^2+(y+1)^2=9 egyenletű kör meglyik pontja van egyenlő távolságra a (-4;-3) és a (2;-9) pontoktól?

2, egy kör egyenlete (x-4)^2+(y-3)^2=4. Írja fel a 2x-3y=1 egyenesre merőleges érintőinek egyenletét!

3,Egy derékszögű hráomszög átfogójának egyik végpontja A(-1;2), az átfogó felezőpontjának koordinátái(3,-1). Az A csúcsból induló befogó egyenesének egyenlete x-2y=-5. Számítsa ki a derékszögű csúcs koordinátáit! Hány megoldás van?

Ezek lennének a feladatok! Ha valaki tud nagyon szépen kérem segítsen! :) Köszönöm :)

2012. máj. 30. 19:23
 1/7 anonim ***** válasza:

Ha egy picit is logikusan gondolkodsz, akkor könnyen megoldhatod mindegyiket.

1. Ehhez a feladathoz mindenképp javaslom az ábra készítését.

Gyakorlatilag az kéne neked, hogy a megadott pontok két azonos sugarú körök középpntja.

A feltétel az, hogy a 3 kör egy közös pontban messe egymást.

Ez a pont lesz a keresett pont. (A két azonos sugár pedig a ponttávolság).

Tehát van 3 egyenleted, 3 ismeretlened, megoldod az egyenletrendszert.

Persze más módszer is lehetséges (pl. normál vagy irányvektorokkal való munka).

2. Ennél is legalább 2féle módszer lehetséges:

1. megoldás: Felírod az egyenes egyenletét tengelymetszetes alakban, ebből már könnyen látható a meredekség (y=mx+b, ahol m=meredekség).

Az érintők erre merőlegesek, tehát az érintők meredekségei a megadott egyenes meredekségének negatív reciproka.

(A b értékét egy ismert feltételből kiszámítod, ahol ismert az x és y érték is).

Ezek után most van két egyenleted, az egyik a köré, másik az érintőé.

Megoldod az egyenletrendszert a következőképp:

Mivel érintőről van szó, a másodfokú egyenletnek csak egy megoldása lehet.

Épp ezért a diszkriminánst egyenlővé teszed 0-val, ebből ki fog jönni minden.

A másik módszer, hogy ismét normál és irányvektorokkal dolgozol.

3. van két fix pontod, adott az egyik befogó oldalának iránya.

A két fix pont azért jó, mert tudsz alkotni egy Thalesz kört, ebből számolható a csúcs koordinátái.

2012. máj. 30. 20:10
 2/7 A kérdező kommentje:
ez a három feladat, háron külön álló feladat. :)
2012. máj. 30. 20:13
 3/7 anonim ***** válasza:

Én azt tudom, annak megfelelően számoztam is, hogy:

1.

2.

3.

Mi a probléma?

3 perc alatt el sem olvastad... de ez már a te bajod.

2012. máj. 30. 20:26
 4/7 anonim válasza:

1, Az K:(x-1)^2+(y+1)^2=9 egyenletű kör meglyik pontja van egyenlő távolságra a A:(-4;-3) és a B:(2;-9) pontoktól?

Ami egyenlő távolságra van A-tól és B-től, az az AB szakasz felezőmerőlegesén van rajta. F=(A+B)/2=(-1,-6), az egyenes normálvektora A-B lesz: (-6,6). Szóval e:x-y=-1-(-6)=5

x=y+5-öt behelyettesítve a kör egyenletébe: (y+4)^2+(y+1)^2=9 Ez egy sima másodfokú egyenlet, amit nyilván meg tudsz oldani: y = -1 v. -4. Ebből x = 4 illetve 1, tehát a keresett pontok: (4,-1) és (1,-4)

Ellenőrizz!

2. ebben az érintési pontok kiszámítása csak, ami nem annyira triviális. A 2x-3y=1-gyel párhuzamos, a kör középpontján átmenő egyenes: 2x-3y=-1 és a kör metszéspontjait kell hozzá kiszámolni.

3. rajzolj ábrát!

2012. máj. 30. 20:41
 5/7 anonim ***** válasza:

A 20:41-es válasz, első feladatába sajnos egy előjelhiba csúszott be. Szerintem:

[link]

2012. máj. 30. 20:49
 6/7 anonim ***** válasza:

20:49 vagyok.

Bocs! Nincs abban semmi hiba! Én néztem el. Bocs!

2012. máj. 30. 20:52
 7/7 anonim ***** válasza:

A harmadik feladatot is világosan leírta az első válaszoló, itt van kicsit részletesebben:

[link]

2012. máj. 30. 21:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!