Szorzattá alakítás lehetőségei? A folyamatot elmagyarázná valaki?
Szal tudom, hogy lehet kiemeléssel (ha van közös tényező)
, tudom, hogy két négyzet különbségét átalakíthatom két tag összegének és különbségének a szorzatává...de engem nem ez érdekel.
Első lehetőségben:
(ak + bk -ck) = k(a + b - c)
8x^3 + 4x^2 = (2x*4x^2) + 1*4x^2) = 4x^2(2x+1)
Arra vagyok kíváncsi, hogy mi történt a számokkal, mért így lettek átalakítva és egyáltalán honnan tudom egy műveletről, hogy milyen szorzattá lehet alakítani.
Ezt hogyan tudnám átalakítani?
4x^2 - 4
Vagy pl ezt:
4x^2 + 4ax + a^2
4x^2-4 esetén:
a közös tényező a 4. Először kiemelem azt:
4(x^2-1).
Az x^2-1 azonban nevezetes azonosság, méghozzá az (a+b)(a-b) adja eredményül az a^2+b^2-et. Mivel az egy bármelyik hatványa egy, így a 4(x^2-1) felírható 4(x^2-1^2) alakban, innen pedig egyszerűen bontható a kivonás: Vagyis 4(x-1)(x+1)
A 4x^2 + 4ax + a^2 esetén pedig "látszik", hogy ez egy tipukus a^2+2ab+b^2 felállás lehet, azonban "cseles", mert a 4x^2 és a 4ax esetén ugye egyező a szám, így kicsit trükközni kell a 4x^2-tel.
Viszont tudjuk, hogy a 4=2^2-nal, vagyis szépen átírható az első tag: 2^2*x^2, azaz a hatványazonosságok miatt: (2x)^2.
Azaz: (2x)^2 + 4ax + a^2, így pedig már a nevezetes szorzatok alapján tudunk bontani: (a+b)^2=a^2+2ab+b^2, vagyis esetünkben:
(2x+a)^2=4x^2+4ax+a^2.
A kérdésedre pedig: hogy honnan tudod egy szorzatról, hogy mire tudod alakítani? A nevezetes szorzatokat álmodból felkeltve is legalább harmadfokig megtanulod. akkor nem lesz gond, mert "fel fogod ismerni", hogy mihez közelíts, mit keress!
Hmm THX, na, de másutt pedig erre ezt írják:
4x^2-1=(2x+1)(2x-1)
Akkor a mi esetünkben?
4x^2-4 = (2x+2) (2x-2)?
Hmm THX, na, de másutt pedig erre ezt írják:
4x^2-1=(2x+1)(2x-1)
Akkor a mi esetünkben?
4x^2-4 = (2x+2) (2x-2)?
Igen, ez igaz! Azért írják ezt, mert ez áll a legkevesebb tagból. Így a legegyszerűbb.
Az is igaz, hogy 4*(x+1)*(x-1), de ez már több tag.
Van még több? ezek olyan könnyűek voltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!