Egy dobozban 120 db golyó van, piros, fehér és zöld színűek. A golyók fele nem piros, harmada fehér. Melyik a hamis állítás?
A: Több piros golyó van, mint fehér.
B: Kétszer annyi fehér golyó van, mint zöld.
C: A golyók fele nem piros.
D: A golyók kétharmad rész nem fehér.
E: Egyik állítás sem igaz.
Egy feladatsoron van ez a feladat, de én nem tudok mit kezdeni vele. SEGÍTSETEK LÉGYSZI!!! köszi előre is:))
Oké, meggyőztetek. :DDD
Az egyik fele MÁS színű(ek). NEM piros. Mivel a - feladat szerint - csak piros, fehér, zöld golyó van a dobozban, csak fehér és zöld golyók keveréke lehet a "nem piros" ötven százalék. Ezért a másik ötven százalék piros. Innen kezdve...
Jól gondolom? Mert kissé elbizonytalanít, hogy mennyire biztos voltam az igazamban. Másrészről meg restellem, hogy ilyen "szélkakas" módjára változott a véleményem. Na, ja az a "nem" szócska olyan állítás része amelyik igaz, és nem tagadja az állítás másik részét. Sőt, kikényszeríti. Ezt nem vettem észre. Ez vert át... :DDD ... hogy mosakodjak egy kicsit... :D
dellfil
Igen dellfil jól érted mostmár, örülök hogy sikerült meggyőzni :)
igen trükkös nyelv ez a magyar, mert "jól" hangsúlyozva tényleg kétértelmű lehet a fele NEM piros.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!