Mi a véleményetek ezekről a dolgokról, amiket ez az oldal ír? Tényleg létezik ingyen energia?
Sir Butcher nagyon a szívére vette.
Meg sem merem kérdezni, hogy a mostani energia hogyan jött létre? Értem én, hogy konstans energia van és csak alakulgat át egyikből a másikba. De az a konstans energia hogyan keletkezett?
A másik dolog meg, hogy én a fizikának nem is a mechanika részére utaltam azzal, hogy nem minden úgy van ahogy egy "vaskalapos tudós" kitalálta (mondjuk igaz, hogy általánosan beszéltem). Inkább a mikró vagy atomfizika részére. Esetleg te láttál már atomot? Elektront? Vagy ismersz valakit aki látott? Ezeket a fizikusok találták ki, mert segítségükkel le tudták írni, hogy egyes helyzetekben mi is történik egy anyag belsejében. Szerinted látta valaki, hogy amikor melegedik a víz, az atomok mozgási energiája megnövekszik? Nem, de ezzel elképzelhetővé tették pl a melegedés jelenséget. Viszont lehet, hogy nem is így van a valóságban. Lehet, hogy teljesen másképp működnek a dolgok, aminek néhány tulajdonságát fel lehet használni.
És ha már a gravitációról beszélünk. Pontosabban mi is az? Részleteznéd egy kicsit? Na mielőtt fellapoznád a guglit és előszednéd Einsteinnak az ELMÉLETÉT, csak szólok, hogy az is csak egy elmélet. Az is egy elmélet volt, hogy a Föld lapos. Ha valaki nem mondja, hogy de az bizony nem lapos, akkor még most is lapos bolygónk lenne.
Nem vagyok én a fizika ellen, mert hasznos és jól leírja a jelenségeket. Viszont nem árt neki ha feszegessük a határait. Ezt a kérdező meg is teheti ha van kellő érdeklődés.
A fizikának nem feszegessük a határait. Legfeljebb feszegetjük. Nem ugyanaz. Mint ahogy a fizikának egyáltalán nem fáj, hogy egyes emberek mit gondolnak róla. A fizika köszöni, elvan a törvényeivel. Az ember - ha nagyon igyekszik - néhány dolgot megért belőle. Azok a "vaskalaposok" pár dologra rájöttek, ezért nem tesznek fel ilyen kérdést, hogy "a konstans energia honnan lett". Mert ők nem úgy képzelik el az energiamegmaradás törvényét. És külön-külön mindegyikük tudomásul veszi, hogy vannak még kérdések, amelyekre nem ismerik a választ. De igyekeznek annak ellenére, hogy tudják: úgy fognak meghalni, hogy nem kapnak semmilyen választ. De tudják, hogy lesznek utódaik.
Amúgy, ha valaki azt állítja - és be is mutatja - hogy kevesebből tud több energiát csinálni, akkor az az egy, amiben biztosak lehetünk: keresni kell, az általunk még nem ismert lehetőségek közül honnan került oda a többletenergia, mert mindössze annyi biztos, hogy valahonnan hiányzik.
A mostani energia igen, anyagok átalakulásából jött létre. Az anyag az ősrobbanáskor jött létre - azóta viszont egyetlen alkalommal sem sikerült megfigyelni anyag vagy energia létrejöttét, holott már jó 13 milliárd fényév távolságra elnézelődtünk. Tehát lehet feltételezni, bár nem bizonyított, és valószínűleg sosem lesz az, hogy az ősrobbanáskor létrejött energia mennyiség konstans. Van egy fix mennyiség, ami létezik, amit meg tudunk csapolni, át tudunk alakítani.
És amúgy igen, láttam atomot. Közvetett bizonyítékait is (ködkamrás kísérlet) illetve konkrét leképezését is - van egy remek kis gép, ami atomi szinten képes leképezni képeket. Nagyon érdekes, nézz utána :)
Az atomok mozgási energiája pedig mérhető, kimutatható, számolható - ergo ellenőrizhető. Nem csak hasraütésre kitalált valaki, hogy "Há biztos melegszik, és akkor úgy himbálódzik, és azért égeti meg a kezedet, mert erősen nekikoccan!". Persze, a valós atommodell nem az iskolában tanított pingponglabda-körül-porszemek kiadás, hanem ennél nagyságrenddel bonyolultabb. De mind mérhető, kimutatható. Úgyhogy nyugodtan elhiheted, hogy így van a valóságban is. De amúgy felvételizel az ELTE fizika tanszékére, és ott magad is megbizonyosodhatsz ilyenekről, kísérletekkel :)
Einstein elmélete tényleg csak elmélet. Igaz, jelenleg nagyon sok minden ez alapján az elmélet alapján működik. Hadd hozzam a kedvenc példámat: a GPS is csupán egy elmélet alapján üzemel, és egy elmélet alapján képes centiméteres pontossággal meghatározni egy pontot. Holott, "csak" egy "elmélet". Fel kéne fogni, hogy van az elmélet, ami egy alátámasztott dolog, melynek bizonyos részei pontosítást igényelnek. De attól még az elmélet működik, számtalan alkalommal bizonyították. Amire te gondolsz, az a hipotézis. A hipotézis az, ami még nem nyert bizonyítást, csupán egy elképzelés, melyet ellenőrizni kell. A relativitás is egy hipotézis volt, míg meg nem erősítették, hogy tényleg úgy van. A kettő viszont nagyon nem ugyanaz! Elméletből tény pedig akkor lesz, amikor minden létező pontja egyértelműen, egymástól független csoportok bizonyították. Ez, egy ilyen kaliberű elméletnél, mint a relativitás, vagy különböző kvantum-elméletek, nagy eséllyel sosem, vagy nagyon-nagyon sokára fog bekövetkezni. Ezért biztos lehetsz benne, hogy a relativitás-elmélet nagyon sokáig elmélet lesz - de ha repülőre ülsz, (pláne egy modern gépre) akkor emiatt az elmélet miatt nem fogsz a fákon meghalni, mivel a GPS pontosan fogja irányítani a gépet :)
A gravitáció is elmélet, igen. S mint olyan, bizonyított, mérhető dolog. És nem gravitációs-tény, mivel például nem tudjuk, mi okozza. Több hipotézis is van erre vonatkozólag, például Einsteinné, miszerint a gravitáció a tér többdimenziós görbületéből ered. (Megjegyzem, a mai kutatások egyre inkább ezt igazolják.) De ezenkívül létezik még a graviton-hipotézis is. Ezek nem elméletek, mivel semmi sincs, ami alátámasztaná őket, és nem is ellenőrizték őket kellő, tudományos alapossággal. De ott van például a húr-elmélet: ez is egyelőre "csak" papíron létezik, ott viszont egyre nagyobb teret nyer, mivel van rá esély, hogy az a pontos. De egyelőre még éppen, hogy kikerült a hipotézisek világából, holott már több, mint 50 éve dolgoznak rajta.
Elmélet volt az is, hogy a Föld lapos. Csak éppen hipotézis cím illene rá inkább, ugyanis senkisem kutatta alaposan. Sőt, az igazság az, hogy az egyház verte inkább az emberekbe (és égette el azokat, akik máshogy gondolták), ugyanis már több ókori nép is tudta, hogy ez marhaság. Sőt, a görögök ki is számolták a Föld görbületét, meglepően pontosan. Mégpedig egy lapos dolognak ritkán van görbülete. Csak éppen a középkorban ez a tudás egészségtelen volt, mivel rombolta volna a keresztény világképet. De ahogy megkezdődtek az óceáni hajózások, egy pillanat alatt kiderült, hogy az egész badarság.
Végezetül: a fizikának nem árt, ha feszegetik a határait, ez tökéletesen így van. De örökmozgót építeni, összekapcsolt ólomakkumulátorokból, és hasonló állatságok nem a határfeszegetés. Sőt, terjeszteni ezeket, hogy működnek, végképp nem határfeszegetés, hanem inkább tudatlanság terjesztése. Vannak ugyanis alapelvek, amikkel lehet vitatkozni, de fölösleges. De hadd ne ismételjem önmagamat :)
Persze, nem kötelező hinni ennek, felőlem nyugodtan mondhatod, hogy én is vaskalapos, beszűkült tudatú valaki vagyok. De ezt akkor fogom elismerni, ha hozol egy működő örökmozgót :)
Beírod youtubra ezeknek a gépeknek a nevét rengeteg videót találhatsz róluk ahol állítólag működnek...
én addig biztos nem hiszem el hogy van ilyen amíg nem látok egyet a saját szememmel:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!