HA LÉTEZIK AKK : A vákuumban létrejövő részecske-párok melyek szinte azonnal miután létrejöttek el is tűnnek (az energia megmaradás tv-ét betartva) szétválaszthatóak-e? .
.. úgy h a részecskék hasznosításával plusz energiát nyerjünk?
ÉS a részecske-párok a szükséges energiát a háttér sugárzásból nyerhetik v honnan?
(szakavatottak is posztolják!)
Hawking elmélete szerint a fekete lyukak így "sugároznak".
Igen röviden: Az eseményhorizonton keletkező részecske-pár egyik tagja belezuhan a lyukba, míg a másik elhagyja azt. Így a fekete lyuknak van egy látszólagos sugárzása (amely persze nem magából a lyukból ered).
Ebben az esetben viszont a részecske-pár két tagja bizony szét lett választva, és természetesen mindkét tagnak megvan a saját energiája. Mivel az ilyen "szabad részecskék" sztohasztikusan, de igen nagy számban keletkeznek, hamar befogják a megfelelő párt maguknak - és így az eredő energiamérleg nulla lesz.
Hogy honnan nyerik az energiát? Úgy tudom, a közönséges vákuumnak is van alap energia szintje. A részecske-párok ebből kapják kölcsön az energiát, majd egyesülésükkor ennek az energiának adják vissza a kölcsönt. Szerintem ez kb. olyan lehet, mint a víz hullámzása...
Persze ez csak amit én megpróbáltam megérteni belőle... De azt hiszem, Hawking azért egy kicsivel jobban ért hozzá (meg jobban is magyarázza :-D)
Pedro
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!