Mitől van az, hogy mostanság folyton "megrázom" azt, akihez/amihez hirtelen hozzáérek?
Ezt a jelenséget úgy hivják, hogy elektrosztatikus feltöltödés.
Valamilyen dörzsölés hatására feltöltödsz, és amikor hozzáérsz valakihez/valamihez, akkor a töltés kisül. Ez nem veszélyes, de kellemetlem. (Ugyanaz a jelenség, mint amikor a pulóvered szikrázik, amikor leveszed.
A legtöbb esetben valami ruhadarab okozza, ami müszálas anyagból készült, de lehet ilyen anyagú bútor vagy szönyeg is. Ha száraz a levegö, akkor fokozottabban lép fel a jelenség. Érdemes egyrészt természetes anyagokból készült ruhákat hordani, illetve a bútorok, szönyegek esetében a levegöt nedvesiteni.
Amikor a L*DL-ben voltunk, ott a pénztárnál nagyon szűk hely van, megfogtam a korlátot, de meg is bántam. Megcsípett rendesen, én vezettem el az elektromos töltést.
Vagy van egy pulóverem, amikor veszem le, rendesen recseg-ropog.
Ez az elektrosztatikus elektromosság, amikor két különböző töltésű anyag egymáshoz dörzsölődik. Ha fémet töltünk fel, akkor még vezetni is fogja az áramot.
Szóval a száraz levegő miatt áll égnek a hajam mostanában mikor leveszem a pulóverem, meg recseg-ropog, és miután levettem, és pl. a lábamhoz közel rakom azon is feláll a szőr. Plusz a jó multkor a sebész dokit sikerült nekem is megrázni:)
Ez egyébként a szervezetünkben nem árt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!