Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Létezik olcsó radiokarbonos...

Létezik olcsó radiokarbonos teszt?

Figyelt kérdés
Utána nézegettem mennyibe is kerül egy radiokarbonos teszt, és mindenhol 100.000 forint felett volt, nem tudna esetleg valaki egy olyan intézetet ahol jutányosabb áron végzik el az eljárást? mondjuk max. 20.000 ért, kérem senki ne hánnya a szememre az árat! :) Előre is köszönök minden értelmes, segíteni szándékozó választ :)
2012. febr. 3. 16:38
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
A 100.000 az olcsó ár. Máshol sem végzik olcsóbban, olyan bonyolult és magas szakképzettséget igénylő munkáról van szó amihez írtó drága műszereket használnak. Köznyelven ennyi, lehetne bonyolítani, de szerintem ha nem létszükséglet számodra a radiokarbonos kormeghatározás akkor keress más utat amivel be tudod azonosítani a tárgyad életkorát.
2012. febr. 3. 21:54
 2/9 A kérdező kommentje:
nagyon szépen kösz a választ, küldtem egy zöld kezet;) de ha esetleg tudsz más módszert kedves válaszoló, vagy más tud, szívesen várom :)
2012. febr. 4. 13:25
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ milyen tárgyról van szó. Különböző jellegzetességek, anyagfajta alapján beazonosítható a legtöbb régészeti lelet, radiokarbont csak a pontosság miatt és a vitatott esetekben szoktak használni.
2012. febr. 4. 13:40
 4/9 A kérdező kommentje:
a story a következő: Van egy adott épület, melynek kora vitatott, többek 400-500 évesnek becsülik, van a falába beépítve egy fagerenda, s úgy gondolom, ha kitudnám deríteni a fa korát, akkor megtudnám mondani hogy igen annyi e az épület kora mint amennyit mondanak...
2012. febr. 5. 09:33
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Érdekes, de mivel épületről van szó, ez a megoldás biztos nem lenne 100 %-osan helyes. Elég közismert tény hogy az emberek szerettek mindig is bontott anyagokat felhasználni a házaikhoz, amit gyakran várakbók, leégett épületekből, roncsokból szereztek be. Ez még csak az egyik buktató, mert mi van ha azt a gerendát csak a ház elkészülte után 2-300 évvel építették be? Ha vályogházról vagy hasonló jellegű épületről van szó, akkor majdnemhogy lehetetlen vállalkozásról van szó, más esetben talán levéltárban érdemes felkutatni a korábbi ismert tulajdonosk adatait, hátha kiderül valami róla, esetleg történészeket megkérdezni a dologról.
2012. febr. 5. 10:26
 6/9 A kérdező kommentje:
egy égetett téglából készült templomról van szó, és ahogy mondtad, nem biztos a fa korából az épület kora... de viszont, ha a fa későbbi az nem bizonyítja hogy az épület akkori, hiszen ahogy mondtad lehetett később beépítve, de ha olyan korú amilyet saccolok, az már eléggé bizonyítaná, egyébként nincs a környéken, és nem is volt olyasmi, aminek az anyagait felhasználhatták volna :)
2012. febr. 5. 11:37
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha templomról van szó akkor az egyházmegyénél (vagy nem tudom ki hol tartja számon manapság ezeket a régi iratokat) biztosan meg lehet érdeklődni a templom történetével kapcsolatos információkat.
2012. febr. 5. 13:32
 8/9 A kérdező kommentje:
nem tudom 1290-ig visszamenőleg hol találhatok iratokat:P
2012. febr. 5. 13:49
 9/9 A kérdező kommentje:
ez a dátum nem iratokból van, csak ekkorra becsülik...
2012. febr. 5. 13:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!