Mely műveleti lépésekkel állítják elő az égetett
szeszes italokat?
Figyelt kérdés
2012. jan. 24. 17:59
1/9 tamas1985 válasza:
mondjuk nézzük a pálinkát...
a reszelt vagy darált gyümölcsöt először megerjesztik. ilyenkor a gyümölcs cukortartalmát biológiai úton erjesztőbaktériumok átalakítják etilalkohollá ebben az állapotban nevezik a már leerjesztett gyümölcsöt cefrének. ezt a trutymót lepárolják (vagy másnéven desztillálják) ami az összetevők eltérő forrpontján alapuló szeparációs eljárás, tehát különválasztják az illó anyagokat a nem illó és szilárd anyagoktól. A lepárlást általában kétszer (vagy többször) végzik el, hogy megfelelő tisztaságú legyen a szesz. Ezután a cuccot hűtéssel konenzálják (vagyis lecsapatják) és kész a pálinka.
2012. jan. 25. 17:46
Hasznos számodra ez a válasz?
2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
És a többi égetett italnál mi a helyzet?
A gabonapálinkánál pl.?
2012. jan. 26. 09:44
3/9 tamas1985 válasza:
ugyanúgy történik a dolog, csak még az egészet megelőzi egy olyan műveleti lépés amivel a gabona keményítőtartalmát először elfolyósítják különböző enzimekkel (ezzel indul meg a keményítőláncok aprítása)majd megint más enzimekkel az egészet "elcukrosítják" azaz a keményítőtartalmat cukorrá alakítják és innentől minden ugyanaz...
2012. jan. 26. 16:36
Hasznos számodra ez a válasz?
4/9 A kérdező kommentje:
Ez az!
Szerintem is kell legyen egy megelőző lépés.
Ez hőkezelés nélküli?
2012. jan. 27. 08:13
5/9 tamas1985 válasza:
ha jól emlékszem felmelegítik a cuccot kb 90 fokra és úgy megy a dolog
2012. jan. 27. 13:16
Hasznos számodra ez a válasz?
6/9 A kérdező kommentje:
Nem lehetséges-e az, hogy ez a művelet egy pörkölési - a szénhidrogénláncok hő hatására történő tördeléséhez hasonlítható - művelet??
(A 90 C-fokot tekintve.)
És nem éppen emiatt kapja-e ez a fajta szeszes ital az "égetett" megjelölést?
2012. jan. 28. 18:55
7/9 tamas1985 válasza:
A magas hőmérséklet ahhoz kell hogy a keményítő oldott állapotba kerüljön a cukrosítást pedig ezután cukrosító enzim végzi, de ez nem "pörkölés". Az "égetett szesz" kifejezés nem erre az előkészületi lépésre utal (hiszen gyümölcsből készült cefrénél nincs is ilyen lépés mivel alapból cukrot tartalmaz nem keményítőt mégis égetett szesznek hívják) hanem a desztillációra. Az "égetés" legegyszerűbb módja amikor a cefrét egy nagy zárt rézüstben forrósítják fel úgy, hogy gyakorlatilag alágyújtanak és ezzel választják szét a cuccost (ez ugye a desztilláció). Az égetés erre a desztillációs folyamatra utal, hiszen minden tömény szeszt égetett szesznek hívnak, amit kizárólag desztillálással lehet előállítani.
2012. jan. 29. 04:13
Hasznos számodra ez a válasz?
8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen.
Továbbítom ezt azoknak, akikkel azon tűnődtünk, hogy a pálinkát lehet-e, szabad-e égetett bornak nevezni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!