Egy autó 30 km-t halad északi irányba, majd keletnek fordulva 40e-t megy. Mekkora utat tett meg, és mennyi az elmozdulása?
A megtett út az összes szakaszok összege.
Ez nem lehet probléma.
Az elmozdulás alatt pedig a kiindulási pont az A és célpont a B közötti távolságot értik.
Ez pedig egy derékszögű háromszög,aminek az egyik befogója a 30 km északi irányba ,a másik befogója 40 km keleti irányba.
Az átfogót Phitagorász tétellel tudod kiszámolni.
Az megy?
igen, meg is oldottam. :)
köszi
Szívesen.
Azt tudod-e a példában miért pont 30 és 40 km volt megadva?
Tanultatok a phitagoraszi számhármasokról?
Szóval ha például ezt a három számot látod :3,4,5,akkor ez phitagoraszi hármas.Tehát ha kettő ismert akkor a harmadikat fejből tudod
Itt 30,40 km volt akkor fejből vághatod rá az ismeretlen harmadik oldal 50 km lesz.
Régen a mesteremberek (ács,kőműves,asztalos ) ezt alkalmazták derékszög szerkesztésére,szögmérő nélkül.
ebben esetleg tudsz segíteni?
Mekkora úton és mennyi idő alatt gyorsul fel álló helyzetből egy kerékpáros 10 km/h sebességre, ha gyorsulása 2 m/s²?
megvan a képlet, de nem tudtam kiszámolni, még kezdő vagyok :)
köszi
Igen ,láttam már ma ezt a példát.
Tehát ismert v=10km/h átszámolva m/s-ra v=10/3,6=2,8 m/s
gyorsulás a=2m/s2
keresett:t=?
s=?
Amit tudunk: 1., a=v/t
2., v=s/t
--------------------------------------------------
az 1. képletből:t=v/a=2,8/2=1,4 sec.
a 2. képletből:s=v*t=2,8*1,4=3,78m
köszi szépen, holnap vizsga :D
te ilyen matek, fizika szakos vagy?
Remélem valamit segített ,de ennyit kevésnek tartok ám egy vizsgához.
Ezekhez a feladatokhoz ,amiket feladtál nem kell matek-fizika szakosnak lenni.Azt is mondhatnám általános iskolai anyag,legalábbis azt hiszem,vagy úgy emlékszem,majd te megmondod hol lesz a vizsgád holnap.
Nem vagyok fizikaszakos csak valamikor nem is olyan régen olvastam ilyenekről.
Van az 50 éve is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!