Mit jelent az, hogy egy függvény konvex vagy konkáv? És mi köze ennek a második deriválthoz?
konvex= "beleesik az eső" típusú függvény. pl x^2
(ha a függvény mindenütt konvex, akkor globális minimuma van)
konkáv= "nem áll meg benne az esővíz, pl -x^2
(ha a függvény mindenütt konkáv, akkor globális maximuma van)
ahol a második derivált pozitív, ott a fuggvény konvex
ahol a második derivált negatív, ott a függvény konkáv
"Amikor bármely két pontot összekötő szakaszról kell beszélni"
Itt is erről van szó. Az adott függvényintervallum bármely pontját összekötő szakasz a függvény görbéje felett van konvex esetben, ellenkező esetben alatta.
Függvénydiszkussziós feladatnál a másdik derivált értékelését a legegyszerűbben úgy lehet megjegyezni, hogy, ha a második pozitív, akkor ennek a pozitív hangulatnak megfelelően vigyorog a függvény, és lefelé körbül a szája egyébként.
Nem mellékesen: ahol a második derivált 0, ott az eredeti függvénynek inflexiós pontja van.
"pozitív hangulatnak megfelelően vigyorog a függvény, és lefelé körbül a szája egyébként."
Eszem megáll! Eddig azt hittem, hogy én vagyok egyedül ennyire pihent. Én is pont így jegyeztem meg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!