Függvény érintőjének az egyenlete adott pontban?
Ez a feladat: Határozzuk meg a P(2,12) pontban az f(x)= 3x^2 függvény érintőjének egyenletét!
Gondolom deriválnom kell hozzá, de az csak a fv. érintőjének a meredeksége. Hogy jön ki az érintő egyenlete?
Egy egyenes egyenlete:
y=m(x-x0)+y0
Ahol x0 és y0 a fixpont koordinátái, m pedig a meredekség.
[Jelen esetben x0=2 y0=12, m pedig deriválással)
Ez egy nagyon furcsa feladat!
A deriváltja f'=6x. De ezen éppen rajta van a kérdezett pont, tehát ez egyben az adott pontbeli érintő is!
Különben ezzel a meredekséggel, az adott ponton átmenő egyenes egyenletét kellene még felírni.
Világos, vagy mondasz másik példát?
Nem! A derivált függvény a 6x.
A meredekség x=1 helyen 6.
y-12=6(x-2)
y=6x
Ezért írtam, hogy ezen nehéz megérteni, mert véletlenül ez épp a derivált függvény.
Bocsánat! Most a P(2,12) pontban kell felírni az érintőt! Akkor
f'(x) = 6x. m=6*2=12
y-12=12(x-2)
y=12x-12 az eredmény.
Elnézést, én is hozzájárultam a kavarodáshoz.
Ha lesz egy kis időd a derivált, érintő témában ezt megnézheted. Dinamikus html oldal, mozgatható a P pont, a kis négyzetekbe kattintva kirajzolja amikről beszéltünk. Ha nem normál paraboláról van szó, akkor a jobb oldali négyzetre kattintva sokféle parabola beállítható.
Már meg sem szólalok. Itt van ennek a feladatnak a rajza:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!