Hogyan éltek az emberek 30évvel ezelőtt?
A legtöbben dolgoztak az állami intézményekben, gyárakban, de viszonylag jól meg tudtak élni, és nem voltak ekkora társadalmi különbségek mint most.
Mire vagy kíváncsi konkrétan?
Bár én pont 30 évvel ezelőtt születtem, de a következő néhány évre már emléxem. Nyugodtan. Főleg a mostani állapotokhoz képest nyugodtan. Csendesen, békésen, sokkal többet törődtek egymással, mint az elmúlt 10-15 évben. Sokkal erősebbek voltak a közösségek, az emberek jobban összetartottak. A szüleim munkahelyén pl. a kollégákkal kirándulásokat szerveztek (brigádbulik, meg ilyenek), amely kirándulásokon a résztvevők fociztak, túráztak, volt közös főzés bográcsban, szóval mindenféle dolgot csináltak, amit a mostanában felcseperedő nemzedék el sem tud képzelni (teszem hozzá gyorsan, hogy ez nem az ő hibájuk, hanem a rohanó világé, távol álljon tőlem, hogy bárkit is meg akarjak bántani).
Egy másik ismerősöm meg azt mesélte egyszer, hogy annak idején a garázssoron összejöttek ismerősök hatan-nyolcan (kollégák, garázsszomszédok, stb.), és mindig kitaláltak valamit, hogy mit fognak csinálni. Volt köztük pl. villanyszerelő, ő megcsinált a többieknek mindenféle villanyos dolgot, amit kellett, más szakember meg a saját szakmájában segített a többieknek.
Valahogy jobban együtt voltak az emberek. Amikor valaki üldögél egész délután a net előtt, akkor nem érzi, hogy valami hiányzik, de ha visszagondol (ha elég idős), rájön, hogy nagyon másképp volt "régen".
Képzelj egy világot, ahol viszonylag ismeretlenek a következő fogalmak:
lakáshitel, devizahitel, munkanélküliség, munkaügyi központ, segély, meeting, facebook, valóvilág, internet, mobiltelefon, xbox, pc, torrent, CD, DVD, kábeltévé (volt vagy két magyar adó, meg talán egy-két csehszlovák)...
Szóval ilyen volt.
Bocs, tévedtem a lakáshitellel kapcsolatban, mert az volt, de nagyon nem úgy mint most.
Nem volt viszont ennyi külföldi autó (volt Trabant, Wartburg, Moszkvics, Barkas, Lada) , a boltokban sokkal kisebb választék volt szinte mindenből, nem voltak plázák, nem volt ennyi bank (asszem 1 volt, az ótépé) meg biztosító. Ha jól tudom, nem nagyon voltak vállalkozók sem, mert minden állami volt, de lehet hogy tévedek.
Ja igen, és ez:
Nagyon jó időszak volt, így visszagondolva! :)
Akkor voltam gyerek, igazi lakótelepi kulcsos, tacskó bringával száguldoztam, csórtuk a téli fagyit a sarki boltból, másoltuk a Jackie Chen filmeket, és nagyon menő volt faterom TLX Daciája amivel taxizott. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!