Valaki tud segíteni, hogy mit jelent az "akkor és csak akkor"?
Hossza írás után leesett, mit nem értesz.
Amikor te azt mondod, akkor és csak akkor, akkor ha végiggondolod, végig ugyan arra az irányra gondolsz.
Hiszen ha 12|n ("akkor") -> 2|n ből azt jelenti, hogy "Ha 12|n teljesül, akkor 2|n is", vagyis 2|n szükséges feltétele 12|n-nek.
A te elgondolásodban, amikor " akkor és csak akkor"-ra gondolsz, az akkor résznél azt látod be, hogy ha 12|n akkor 2|n, a csak akkor résznél pedig azt, hogy ha 2|n nem igaz, akkor 12|n sem, pedig az hibás gondolkodásmenet, hiszen utóbbi feltétel is következik abból, hogy "12|n->2|n", a fentiek miatt, tehát nyilván 12|n csak akkor TELJESÜLHET, ha 2|n teljesül, de csak akkor TELJESÜL, ha 4|n^3|n. Szóval a csak akkornál arról van szó, hogy minden feltételt megadsz, amikor biztos, hogy teljesül a másik.
Ere utal a használt nyilas jelöllés: <->
Mindkét irányba mutat nyíl, tehát mindkét irányba érvényes a "ha ez, akkor az" állítás.
Ha úgy tetszik, a nyíl két oldalán levő dolgot meg is cserélheted - mivel visszafelé is nyíl van- és az eredetivel egyező állítást kapsz, és itt 2|n<->12|n lenne, ami már számodra is nyilvánvaló, hogy nem igaz.
Szóval, az "akkor és csak akkor"-t ha segít, fogd fel úgy, hogy " Akkor és pontosan akkor"...
0:10 es válaszoló jól leírja, csak én azzal voltam elfoglalva, hogy miért egy hibás példán át akarod megismerni a fogalmat, de már értem. :D
-remélem te is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!