Valaki tud segíteni, hogy mit jelent az "akkor és csak akkor"?
Igen, épp amiatt, mert a "12|n <-> 2|n ^ 6|n " nem igaz.
Csak akkor van az, hogy "a*b|n <-> a|n ^ b|n", ha (a,b)=1, azaz a és b legnagyobb közös osztója 1, vagyis relatív prímek.
Pontosabban, kicsit alaposabban átgondolva a kérdést, illetve máshonnan megközelítve a gondolatmenetedet:
"csak akkor osztható 12-vel, ha 2-vel és 6-tal is. De viszont ez fennáll," <- nem áll fent, mert a kettővel és a hattal való oszthatóság nem jelent 12-vel valót.
Pl: 6 osztható 2 vel és 6al, 12vel meg nem.
És lényegében a "ha már az egyikkel nem osztható, akkor 12-vel sem osztható." részben nem a " csak akkor" részt erősíted meg, hanem az " akkor" részt. Mert a" 12|n " szükséges feltétele, hogy "2|n ^ 6|n ", de nem elégséges, és épp ez utóbbi bizonyítaná a " csak akkor" részt.
És "csak akkor" csak akkor van, ha relatív prímekre játszod meg a szabályt, ahogy az előzőben írtam.
És bocs, hogy több részben írtam :D
Akkor és csak akkor, annyi mint ekvivalencia.
Van egy feltétel, és egy következmény.
Tehát: akkor - ha a feltétel igaz, akkor a következmény is.
megfordítva, csak akkor - ha a következmény igaz, akkor a feltétel is. Más szavakkal: ha az egyik igaz, akkor a másik is igaz, de csak akkor, máskor nem.
(Még másképpen - nevezik szükséges és elégséges feltételnek is)
Szóval, mit mondtam a 2|n ^ 6|n ből nem következik, hogy 12|n!!!
Pl 6,18,30 ezek mind olyan számok, melyek 6al és 2 vel oszhatóak, de 12-vel nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!