Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Valaki tud segíteni, hogy mit...

Valaki tud segíteni, hogy mit jelent az "akkor és csak akkor"?

Figyelt kérdés
Azt értem, hogy például 6|n <-> 2|n ^ 3|n, de például, ha az van, hogy 12|n <-> 2|n ^ 6|n miért nem igaz? Mert az akkor azt jelenti, hogy az esetben igaz, meg még esetleg más estben is (ez az eset itt nem áll fenn). Az akkor és csak akkor azt jelenti (szerintem), hogy csak akkor osztható 12-vel, ha 2-vel és 6-tal is. De viszont ez fennáll, mivel ha már az egyikkel nem osztható, akkor 12-vel sem osztható.
2011. okt. 27. 22:43
1 2
 1/12 Smartguy86 ***** válasza:
Meg is válaszoltad a kérdést.
2011. okt. 27. 22:44
 2/12 A kérdező kommentje:
Értem, hogy az ekvivalencia visszafele is igaz és ha n|2 ^ n|6 nem feltétlenül osztható 12-vel, de az akkor és csak akkor szó szerint nem ezt jelenti
2011. okt. 27. 22:48
 3/12 anonim ***** válasza:

Igen, épp amiatt, mert a "12|n <-> 2|n ^ 6|n " nem igaz.

Csak akkor van az, hogy "a*b|n <-> a|n ^ b|n", ha (a,b)=1, azaz a és b legnagyobb közös osztója 1, vagyis relatív prímek.

2011. okt. 27. 23:09
 4/12 anonim ***** válasza:

Pontosabban, kicsit alaposabban átgondolva a kérdést, illetve máshonnan megközelítve a gondolatmenetedet:

"csak akkor osztható 12-vel, ha 2-vel és 6-tal is. De viszont ez fennáll," <- nem áll fent, mert a kettővel és a hattal való oszthatóság nem jelent 12-vel valót.

Pl: 6 osztható 2 vel és 6al, 12vel meg nem.

2011. okt. 27. 23:13
 5/12 anonim ***** válasza:

És lényegében a "ha már az egyikkel nem osztható, akkor 12-vel sem osztható." részben nem a " csak akkor" részt erősíted meg, hanem az " akkor" részt. Mert a" 12|n " szükséges feltétele, hogy "2|n ^ 6|n ", de nem elégséges, és épp ez utóbbi bizonyítaná a " csak akkor" részt.

És "csak akkor" csak akkor van, ha relatív prímekre játszod meg a szabályt, ahogy az előzőben írtam.

És bocs, hogy több részben írtam :D

2011. okt. 27. 23:19
 6/12 A kérdező kommentje:
De viszont 2|n ^ 6|n szükséges és elégséges (sőt még annál is több) feltétele 12|n-nek, tehát 12|n akkor és csak akkor igaz, ha 2|n ^ 6|n. Szóval arra akarok kilyukadni, hogy az állítás igaz, de az bikondicionális jelentése szerint ("Arra való, hogy két tagmondat felhasználásával olyan összetett mondatot képezzünk, mely szándékaink szerint azt fejezi ki, hogy mindkét tagmondat ugyanazon körülmények között tekinthető igaznak és hamisnak.") nem. [link]
2011. okt. 28. 00:10
 7/12 anonim ***** válasza:

Akkor és csak akkor, annyi mint ekvivalencia.

Van egy feltétel, és egy következmény.

Tehát: akkor - ha a feltétel igaz, akkor a következmény is.

megfordítva, csak akkor - ha a következmény igaz, akkor a feltétel is. Más szavakkal: ha az egyik igaz, akkor a másik is igaz, de csak akkor, máskor nem.

(Még másképpen - nevezik szükséges és elégséges feltételnek is)

2011. okt. 28. 11:51
 8/12 A kérdező kommentje:
Nem fordítva, hogy ha a következmény igaz, akkor a feltétel is, az akkornál?
2011. okt. 28. 16:09
 9/12 anonim ***** válasza:

Szóval, mit mondtam a 2|n ^ 6|n ből nem következik, hogy 12|n!!!

Pl 6,18,30 ezek mind olyan számok, melyek 6al és 2 vel oszhatóak, de 12-vel nem.

2011. okt. 28. 18:24
 10/12 A kérdező kommentje:
Értem, hogy azt mondtad és igazad is van, hogy nem ekvivalensek egymással, de nem ez a problémám. Hanem, hogy 12|n akkor és csak akkor igaz, ha 2|n (egyszerűség kedvéért a 6|n-nekt kihagyom). A csak akkor azt jelenti, hogy máskor nem. Ha 2 nem osztója n-nek akkor 12 nem osztója n-nek.
2011. okt. 28. 21:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!