Határozd meg definíció szerint a következő függvények differenciálhányadosát az x0 pontban? Valaki ért hozzá?
y = 5x
y = 2x^2−5x
y = x^n
a*y = x^n + 2x^2
Ennek a négy függvénynek kéne a differenciálhányadosa. Tudom, itt nem tudtok függvényt rajzolni, de a kiszámítást, illetve annak a menetét már megköszönném.
Itt a differenciálásra vonatkozó alapderiváltakat kell tudnod.
1.: (c*f)'=c*f'
2.: (f+g)'=f'+g'
3.: (x^n)'=n*x^(n-1)
A feladatok így:
1.: (f(x))'=(5*x)'=5*x'=5
2.: (f(x))'=(2*x^2-5*x)'=(2*x^2)'-(5*x)'=2*(x^2)'-5*x'=2*2*x-5=4*x-5
3.: (f(x))'=(x^n)'=n*x^(n-1)
4.: (f(x))'=(x^n+2*x^2)=(x^n)'+(2*x^2)'=n*x^(n-1)+4*x
jaa hogy ez az. azt hittem vmi bonyolult, megijesztett a differenciálhányados szó:D köszi.
nem, fizika bsc hallgató vagyok:)
Sztem a definíció szerint az azt jelentené, hogy nem használhatod ezeket a tételeket, csak ahogy definiálva van a differenciálhányados, vagyis lim(x->x0)(f(x)-f(x0))/(x-x0)
Ez az első esetben így néz ki:
F'(x)=lim(x->x0)(5x-5x0)/(x-x0)
És ezt a határértéket kell kiszámolnod, kiemelsz x-x(0)-t, leegyszerűsítesz, és lim(x->x0)5=5-öt kapsz, vagyis a differenciálhányados 5.
Bocs!
Most vettem észre, hogy - a belinkelt képen - a nevezőbe x-x0 helyett x=x0 került! Elnézést, ha valakinek szükséges újra feltöltöm a javítottat.
Itt van a harmadik feladat is:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!