Mit rontottam el vagy mit hagytam ki?
Az egyik végénél felerősített rugó alsó végére 2 kg tömegű testet akasztotta. Ekkor a rugó hossza 22 cm volt. Amikor egy 3 kg tömegű testet felfüggesztettek erre a rugóra, akkor annak hossza 24 cm lett. Mennyi munkát kell végezni a laza rugón ahhoz hogy ez a rugó 25 cm hossz legyen?
Én így számoltam:
Minden kg-nál 2 cm-el lesz hosszabb a rugó, tehát ebből kilehet számolni hogy alapból 18 cm hosszú. Vagyis az x=7 cm. Ha 50 kg a test tömege akkor 1 m a nyúlása a rugónak, az F=m*g=50*10=500 N. A D=500 N/m. A W=1/2*D*x^2 ami 122,5. Az eredményt megnéztem 1,225 lett, mit rontottam el?
Nézzük az utolsó lépésed:
W=1/2*D*x^2=
1/2 * 500 * (0,25-0,18)^2 = 1,225 J
A nyúlás a nyugalmi helyzethez képest értendő.
Első vagyok. Annyit gyorsan hozzátennék, hogy inkább az
E = 1/2*D*x^2
felírás helyes, mert ez a rugóban tárolt energia, a W pedig a rugóerő ellenében végzett munka, ami változtatja a tárolt energiát. Tulajdonképpen most a nyugalmi energia (18 centis hossz), és a 25 centis energia különbségét írtuk fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!