Ez miért van? (Fizika)
A munka az W=F*s.
Akkor miért van ez: Egy erőmérő rugósát 5 cm-el megnyújtottuk. Mekkora munkát végeztünk közben, ha a nyújtás végén az erőmérő 50 N nagyságú erőt jelzett?
A feladatot én úgy oldottam meg, hogy az 5 cm-t méterbe váltottam ami 0,05m lesz. Utána Egyszerűen a fenti képlettel kiszámoltam, 2,5 J jött ki. Az eredménynek viszont 1,25-nek kellene lennie. Miért kell elosztani 2-vel, vagy mit rontottam el? Kérlek segítsetek!
Mert a rúgón végzett munka a rúgó megnyúlásától is függ.
Először számold ki a rúgóállandót (D). Ez egy arányossági tényező, ami megmutatja, hogy mekkora erő kell a rúgó egy méteres megnyújtásához.
Ez D=F/x; mértékegysége N/m.
Úgy sejtem az integrálás és deriválás még nem megy, így ezek után csak leírnám a szükséges összefüggést:
W=F×s=1/2(D×x^2)
Ezzel számolj.
Ha gondolod levezethetem, de nem hiszem, hogy értenéd.
Bocs. Csak elszoktam az egyszerűbb megoldásoktól. :D
Miután elolvastam a válaszod nekem is eszembe jutott, hogy tényleg, ezt így is lehetett volna, de gondoltam úgyis a kisebb ellenállás felé megy.
"úgyis a kisebb ellenállás felé megy"
.. Ha már fizika. :)))
Azért, mert a W=F*s összefüggés a munka valódi definiciójának csak a középiskolai szintre leegyszerűsített változata.
A pontos definíció: Integrál (s1-től s2-ig)F*ds.
Ahol F vektor, a szorzat pedig skaláris szorzat.
Lefordítva középiskolai szintre - ahogy már az egyik válaszoló is irta, a munka számértéke megegyezik az erő(F) és az s grafikon alatti terület mértékszámával.
Mellesleg ha az F helyére beírjuk mint megnyúlás függvényeként, akkor F(x)=-D*x*dx.
Innen már pedig magátol értetődik, hogy a primitiv függvény, mint végeredmény:
W=-(D/2)*(s2^2-s1^2)+C=-(D/2)*(delta(s))^2+C
(Megjegyzés: C a kezdeti állapotra vonatkozó konstans)
Az integrandus pedig így D*x
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!