Meg szeretném érteni a kvantumelméletet, előtte viszont a relatívitás-elméleten kell átrágnom magam. Ajánlanál valamit, ahol le van írta minden?
Én ezt javasolnám. Hraskó Péter Relativitáselmélet
Anno mikor először vettem a kezembe egyetemi tanulmányok hiányában, nem volt érthető.
A baj az, hogy ahhoz hogy megértsd, kel pár félév analízis. Különben csak olyan könyvek jöhetnek szóba amik nem tartalmaznak egyenleteket, de ekkor nem is beszélhetünk megértésről, csak arról hogy hallottál róla.
Ez meg már fotelfizikus kategória lenne, azt nem támogatom.
Van egy jó és egy rossz hírem számodra.Kezdem a jóval:)A speciális relativitáshoz elég egy elsős egyetemista matektudása(vagy egy erősebb tudású középiskolásé).Íme: [link]
Az általános relativitáshoz már elég buzeráns vektoregyenletek tartoznak,én nem eröltetném a helyedben,a kvantummechanika pedig már annyira nehéz,hogy még a fizikushallgatókat is megizzasztja(n változós komplex függvénytan és társaik).Szerintem elégedj meg a spec rel elmélettel.
Kaufmann: Relativitás és kozmológia (régi könyv, de könyvtárban megtalálhatod. Középiskolás tudással érthető)
Feynman könyveket is nézhetsz esetleg
"amik nem tartalmaznak egyenleteket, de ekkor nem is beszélhetünk megértésről, csak arról hogy hallottál róla"
Nem értek egyet az ilyesmivel.. Nem kell mindenkinek fizikusnak lennie, és nem kell mindenkinek nagy képleteket magolnia. Miért ne érdekelhetné a téma?
Szemléletesen, érthetően sok dolgot el lehet magyarázni.
Schrödinger macskáját se véletlenül találták ki :))
Épp Einstein mondta, hogy ha nem tudsz valamit egyszerűen elmagyarázni, nem érted eléggé.
Hraskónak van egy Bevezetés a relativitás elméletbe című könyve, ott kevesebb a matek, érthető.
A Litz könyvek valóban jók, ajánlani tudom őket, mi abból tanultunk az egyetemen, de azért hozzáteszem, ahhoz is kell analízis bőven.
"Épp Einstein mondta, hogy ha nem tudsz valamit egyszerűen elmagyarázni, nem érted eléggé."
Einstein nem egészen ezt mondta.
Einstein azt mondta, hogyha nem tudsz valamit elmagyarázni valakinek úgy, hogy ő is megértse, akkor magad sem érted.
A kulcsszó a "valakinek".
Tehát nem mindegy, hogy kinek mondod. A képzett-nek mondhatod korrekten - de akkor bonyolult lesz. A képzetlennek erősen egyszerűsítve kell tudni elmondanod - de akkor persze nem lesz teljesen korrekt, és persze az illető félreértheti...
1. szint: az általános iskolában elmondják, hogy a hidrogén atomban egy proton és egy elektron van, és ez az elektron egy gömbszimmetrikus atompályán van.
2. szint: a középiskolában minezek mellé elmondják, hogy alapállapotban ez az 1s atomorbitál amin az elektron alapállapotban 90%-os valószínűséggel fellelhető. Esetleg úgy szemléltetik a gömbszimmetriát, hogy egy naprendszerhez hasonló modellt vezet be, és azt mondja, hogy az elektron egy teljes gömbfelületen keringhet, és ha kellően sokszor lefotózom és egymásra montírozom a képeket, akkor ez a montázs kiadja a gömbfelszínt.
3. szint: az egyetemen a fizikusoknak felírják erre az elektronra a Schrödinger egyenletet. Ekkor már kicist korektebbül lehet beszélni a hidrogén alapállapotban lévő elektronjáról, de valójában még mindig keveset tudunk róla. De már nem hisszük, hogy "kering" a proton körül...
"De igen, mert a rel.elm.-ben a maximálisan elérhető sebesség a fénysebesség, a kvantumelméletben viszont ilyen korlát nincs, bármekkora sebesség elérhető, ez benne a pláne."
A relativitáselmélet azt írja, hogy tömeggel rendelkező részecske nem érheti el a fénysebességet. Nem zárja ki, hogy olyan részecskék létezzenek amelyek létezésüktől fogva fénysebesség fölötti értékkel haladnak. Szóval nincs itt semmiféle ellentmondás.
10:43
“If you can't explain it simply, you don't understand it well enough”
sőt itt van neked a "valakinek" :)))) "It should be possible to explain the laws of physics to a barmaid."
Bocs :))
Egyébként már középiskolában se úgy tanultuk, hogy kering a proton körül, részecske+hullámtermészetet tanultunk.
Értem én, mit akarsz kifejezni, igazad van.. de akkor is érték a szemléletes magyarázat képessége, és felesleges valakire rátuszkolni egy csomó analízist és képleteket ahhoz, hogy megértse a lényeget.
ja, és bocs az OFFért :)
De engem is érdekelt középiskolás koromban ez a téma, és szerencsére találtam érthető, és nem képletekkel telezsúfolt könyveket, csak tudósok számára érthető könyveket.
Ezután mentem egyetemre, és tanultam ott fizikát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!