Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Az útban miért van kanyar?

Az útban miért van kanyar?

Figyelt kérdés
Földrajzi szempontból, vagy hogy ne legyen olyan unalmas? De ha a földrajz miatt, akkor miért van ott is kanyar, ahol simán lehetne egyenes?
2009. ápr. 13. 13:55
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Egyrészt tervezési szempontból (pl. így kikerülhető egy hegy, egy nagyobb völgy stb. ami nagyban megdrágítaná az út elkészültét, emellett sokszor praktikusabb hármas-négyes keresztutakat készíteni, és azt folytatni egy főútban), másrészt pedig ahogy te is mondtad: sokkal több baleset lenne, ha nyílegyenes utak lennének. Persze most is van kanyarban is sok baleset, de a monotonitás nagyon fáraszt, ha nem kell tulajdonképpen "semmit" sem csinálni az autóban, akkor nyugodtan alhatnánk is benne...
2009. ápr. 13. 14:08
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Meg azért is lehet, hogy amikor az ut nyomvonalát először kijelölték akkor magántulajdonban volt a föld és kerülni keleltt, azután meg úgy maradt, mert többe kerülne átépíteni mint a régit felújítani, plusz a térképeket is át kellene rajzolni.
2009. ápr. 13. 14:45
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

A legtöbb út nagyon régi nyomvonalon halad. Ment a gazda az ökrösszekérrel, kerülgette a földeket, a dombokat, itt-ott volt egy tanya, amit érintett. Később egyszer csak lekövezték, és azóta is arra halad.

Menj el az alföldre, ahol nincsenek dombok, patakok, amit kerülgetni kellett, ott jóval keve sebb a kanyar, de unalmasabb is.

2009. ápr. 13. 16:56
 4/7 anonim ***** válasza:
Ugyanide kapcsolódik az én kérdésem is, csak fölöslegesnek tartom kiírni új kérdésben: a körforgalom az megkönnyíti a közlekedést? Mert sokszor van olyan, hogy egy kereszteződéssel simán meg lehetne oldani (gondolom én), de betesznek egy körforgalmat... Ez valahol ugyanolyan, mint a kanyargós út a sík, egyenes talajon... van valami értelme?
2009. ápr. 14. 11:06
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Körforgalomnak értelme pl., hogy a sima kereszteződésnél három irányból lehet számítani másik járműre, a körforgalomnál csak egyből. Ezáltal kevésbé balesetveszélyes.
2009. ápr. 14. 12:04
 6/7 A kérdező kommentje:
A kereszteződésben, ha egy főút egy nála alacsonyabb rendű úttal találkozik, akkor ha te a főúton vagy, akkor azt hiszed, hogy neked elsőbséged van, szét sem nézel. Ha pont akkor jön valami bolond, akkor neked megy. A körforgóban szétnézel, mert szét kell, ha nem akarod magadat összetörni.
2009. ápr. 14. 13:18
 7/7 anonim ***** válasza:

köszi, és bocsi, h belekontárkodtam a te kérdésedbe. :)

Ami meg ezt a kérdést illeti: Én régen azt gondoltam, h ezek a kanyarok nem is szándékosak, csak elkezdték építeni az utat, és véletlen nem lett egyenes. Persze ma már tudom, h tervek alapján építik az utakat is, de ettől függetlenül lehet, h tényleg nincs különösebb funkciója, nem? :)

2009. ápr. 14. 13:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!