Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért gondolják sokan, hogy...

Miért gondolják sokan, hogy ha jeges a mélyhűtő, akkor többet fogyaszt?

Figyelt kérdés
Szerintem ha már kialakult a jég, akkor mindegy mennyi van benne, mert csak a lehűtéshez kell energia. Ha már lehűlt, akkor pedig csak a hűtő falán és a nyitogatáskor bemenő hőt kell elvonni, ami mindig ugyanannyi, függetlenül a jég mennyiségétől. Végül is mi az igazság?
2011. júl. 18. 21:33
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
2011. júl. 19. 15:40
 12/20 A kérdező kommentje:

ma 15:40

ezek remek linkek, de nincs valami tudományos magyarázat? :)

2011. júl. 19. 16:17
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

tegnap 21:52 vagyok.

A falra kirakódó jégnek semmi szerepe nincs a folyamatban. A falra (mélyhűtő esetén) kirakódó jég miatt ugyan a csökken a hőveszteség, de ez annyira jelentéktelen, hogy nem érdemes vele foglalkozni, a hűtési igényből amúgy sem sok a transzmissziós hőveszteség. A hűtési igény, az elpárologtató által elvonandó hő (jó közelítéssel) független attól, hogy van-e jég a falon.

Szóval hanyagoljuk a falra kirakódó jeget.

Ami káros az az elpárologtatóra kirakódó jég.

A hűtött térből a hőt a hűtött térnél alacsonyabb hőmérsékletű elpárologtató vonja el. Az elpárologtató olyan hőcserélő amiben a hűtőközeg elpárolog (felforr), elvonva a hőt a hűtőtér levegőjétől.

Az elpárologtató (meg bármilyen hőcserélő) hőteljesítményét a következő összefüggés fejezi ki:

Q=k*A*Dt

ahol: Q-hőteljesítmény, k-hőátbocsátási tényező, Dt- átlagos hőmérsékletkülönbség, A- hőátadó felület.

Az elpárologatóra lerakódó jég csökkenti a k-értéket. Az összefüggésből látható, hogy ugyanakkora hőteljesítményhez, ha k-csökken, akkor vagy nagyobb A, vagy nagyobb Dt-kell. Nyilván A nem fog jelentős mértékben változni, Dt-fog növekedni. Dt növekedése azt jelenti, hogy az elpárolgási hőmérséklet fog csökkenni (ha hűtőtér hőmérséklete nem változik, de nem tekergeti senki feljebb a termosztátot, figyelve közben a jégréteg vastagságát).

Ahhoz, hogy a hűtőközeg alacsonyabb hőmérsékleten tudjon elpárologni alacsonyabb nyomás szükséges. Az alacsonyabb nyomás növeli a kompresszor nyomásviszonyát (ha a kondenzációs nyomás állandó, de gondolom ez sem változik, senki nem kapcsolja a konyhában a klímát ki-be, a jég vastagságának függvényében). A nagyobb nyomásviszonnyal dolgozó kompresszor hajtásához nagyobb nyomaték szükséges. A kompresszor által szállított hűtőközeg mennyisége nem változik (Q=áll.), a fordulatszáma állandó marad. (Tudom, hogy az előző mondat nem teljesen igaz, de ne bonyolítsuk túl.) A kompresszor hajtásához szükséges nagyobb nyomaték miatt növekszik a hajtómotor áramfelvétele. A megnövekedett áramfelvétel miatt növekszik a villanymotor teljesítménye.

Remélem így már érthető miért nem jó a kirakódó jég. Ha valami nem világos kérdezz!

2011. júl. 19. 17:50
 14/20 A kérdező kommentje:
köszi, így már világos.
2011. júl. 19. 18:11
 15/20 anonim ***** válasza:
sokan lehetnek egyetemisták.. nem is értem mit nem bírtál felfogni az első oldalon lévő válaszokból. ez szerintem is egy általános dolog amit az emberek kb 80 %-a ismer. mellesleg a jég nemcsak 0 és -1 fokos lehet..
2011. júl. 20. 16:58
 16/20 A kérdező kommentje:

16:58

tökéletesen "fel bírtam fogni" az első oldalon levő válaszokat, de pontos magyarázatot nem adtak. Neked lehet, hogy elég annyi, hogy ez a tapasztalat, vagy a hőszigetelés miatt, vagy mert ezt tanítják, vagy mert mindenki tudja. Megértem, mert a 100 alatti IQ-ddal nem is kell neked ennél több. Azt is tudja mindenki, hogy egy led világít, de hogy miért, azt már 1% se tudja.

Nekem műszakilag megindokolt magyarázat kellett, tudod, nem véletlenül tettem a kérdést a tudomány rovatba. A pontos válasz, amely után több kérdésem nem merült fel, 17:50-kor érkezett. Valószínűleg te szellemi képességeid túl alacsonyak ahhoz, hogy megértsd a válaszok közötti a különbséget, ezért nem világos a számodra, hogy 17:50 miben adott többet, mint a korábbiak.

Köszönjük, hogy erre jártál, szevasz.

2011. júl. 21. 08:53
 17/20 anonim ***** válasza:
nekem a kérdésedből úgy tűnt, hogy kételkedsz a valóságban.
2011. júl. 21. 15:16
 18/20 anonim ***** válasza:
1%
Igazad van az elsö oldalon levö feleletek nagyon alacsony IQra mutatnak
2011. júl. 23. 16:07
 19/20 qwe987 válasza:
Szerintem a lényeg: nem a hűtési folyamatot kell elemezgetni mert ott tényleg mindegy hogy van-e jég. A különbség ott van amikor áll a kompresszor és visszamelegszik az elpár. Adott a jó hideg elpár és a hőt a hűtött térből ( ezt szeretnénk ) és a külső környezetből ( ezt nem szeretjük és ezért van a szigetelés )tudja felvenni. Ha belülről is szigetelem a hűtőt ( azaz jeges ) akkor lassabban fogja elvonni a belső hőt és ezalatt több hő jut be ( az elpárba ) a környezetből amit majd felesleges munkával újra ki kell paterolni. Persze ha nem nyitogatod az ajtót meg nem pakolsz be újabb hűtenivalókat akkor mindez nem áll. Egyébként meg miért ne akarnék én szándékosan jeget hűteni csirkecomb helyett és akkor honnan tudná a hűtő hogy neki most többet kell fogyasztania
2013. júl. 28. 13:32
 20/20 qwe987 válasza:
Csak most olvastam 17:50- es választ őszintén szólva meg sem próbáltam felfogni, de ettől függetlenül tényleg tisztelem ha valaki érti is azt amiről beszél. Két gondolatot azért hozzátennék csak úgy tapasztalati alapon. Az átlag felhasználó csak a falra lerakódott jeget tudja eltávolítani, tehát neki felesleges lenne ezt javasolni,mégis ezt teszik a gyártók (nyilván fogalmuk sincs róla hogyan működik a hűtő ) A másik hogy ha az elpáron jég képződik az azt is jelenti hogy a szigetelés átnedvesedett azaz a hűtő javíthatatlanul meghibásodott de most nem erről az esetről beszélünk. Egyébként pedig a LED akkor is világít ha nem tudom hogyan teszi ezt, sőt még akkor is ha a kutyám lépett rá véletlenül a kapcsolóra
2013. júl. 28. 13:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!