Idő mint dimenzió? Hogy, ha nincs is?
Most magyaráznak a tvben az idő töréséről meg feketelyuk stb. de hogy ha idő nincs is?
Sosem értem amikor arról beszélnek múlt vagy jövő (oda menni) vagy az idő így úgy csinál stb. amikor csak attól létezik az idő hogy ketyeg az óra, egyébként nem létező dolog, nem?
Csak folyamatok vannak, történések, de idő, mint dimenzió?
Igenis létezik időutazás ezt az elméleti fizikusok is elismerik (nem elméleti matematikusok). Ha a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyuk eseményhorizontja körül keringenénk a fénysebesség 99%-val (ez a maximum mert fénysebességgel semmi nem mehet) egy bizonyos ideig akkor számunkra lelassulna az idő így a jövőben utaznánk. Bocs de most nincs kedvem számolgatni.
A fekete lyuk közepén van egy szingularitás. Ha egy űrszondát küldenénk egy fekete lyukba akkor azt vennénk észre hogy egyre lassul míg amikor átlépi az eseményhorizontot megáll. Valójában spagettizálódik de ezt mi nem láthatjuk.
Na akkor megpróbálok neked elmagyarázni mindent értelmesen. A pont:
A pont egy axióma, alapfogalom, ami arra kell, hogy a fizika törvényeit matematikailag korrektül leírjuk. A Newton törvények alapvetően pontokra vonatkoznak. Amint a Newton törvényekhez nem pontot, hanem testet adsz, előjön a következő probléma: egy testnél figyelembe kell venni az alakot is (gömb, téglalap, bármi), és ez már változtat az eredményeken, és nem tudsz egy általános egyszerű elméletet felírni. Tehát a pont egy fogalom. A valóságban nem mondhatod, hogy ez egy pont, viszont matematikailag jól tudod kezelni. Csak gondolj egy derékszögű koordinátarendszerre, vagy egy GPS-re, egyik sem működne a pont fogalma nélkül. Viszont a pont végtelenül kicsi, de a vonal mégis pontokból áll, hiszen bárhova böksz egy vonalon, a vonal egy pontját találod el. Tehát a vonal végtelen sok pontból áll.
Az idő:
Létezik. Ha egy pont helyzetét akarod elméletben megadni, ahhoz a mi dimenziónkab legalább négy független adat kell: három térkoordináta (hosszúság, szélesség, magasság), és egy időkoordináta is kell, hiszen a pont az idő függvényében elmozdulhat. Gondolj egy mozgó repülőre: kell pl: szélesség (pl. északi szélesség) hosszúság (pl. keleti hosszúság) ez megadja, hogy a föld melyik pontja felett van a repülő, magasság (milyen magasan van a repülő), és egy időadat: nem mindegy, hogy most hol van, öt perc múlva hol lesz, és hogy öt perce hol volt a repülő. Persze az idő egy nagyon bonyolult dolog, egy viszont biztos, hogy van.
Az "időutazás" pedig egyáltalán nem lehetetlen, persze nem a szó hagyományos értelemben. Nézz fel az égre, ha a napot látod, akkor egész pontosan 8 percet nézel vissza a múltba, ha egy csillagot nézel, pedig több évezreddel ezelőtti állapotot látsz. Ennyi idő, amíg egy objektumról eljut a fény a szemedbe. Ha így gondolsz bele a dolgokba, akkor egész pontosan a jelent sohasem látod, hiszen valamennyi, minimális idő mindig kell a fénynek, hogy a szemedbe jusson, és még az agyad fel is kell, hogy dolgozza az adatokat.
Először ezeket a dolgokat én is furcsának, és hülyeségnek tartottam, de végülis logikus és igaz.
Ha érdekelnek az ilyen dolgok, akkor nézz utána a relativitáselméletnek. Ha azt megértetted, a kvantumfizikát is ajánlom, az is nagyon érdekes (sőt, komolyan mondom, a kvantumfizikai kutatások már olyan eredményeket produkálnak, amik egy sci-fi-nél is izgalmasabbak, és a legalapvetőbb fizikai törvények mondanak sorra csődöt, pl. fénynél gyorsabb (értsd: azonnali, végtelen gyors, nem is sebesség már) információtejedést is tapasztaltak. Erre csak annyit mondok, hogy ikerhatás, és kvantum radar.
Ha van még kérdésed, szívesen válaszolok.
az idő az univerzum formájának pillanatról pillanatra való változása. az óra is változó mozgást végez, hozzáidomítva a Föld 1 darab megperdüléséhez saját tengelye körül. Az óra mutatója viszonyul a mögötte elhelyezett hátlaphoz, ami egységekre van osztva.
a nagyobb sebességnél a változást a mozgó objektum "csorbulva" éli meg, ahogyan a fekete-lyukaknál is ez a változás módosul némiképp.
konkrét időutazás olyan formában nem létezik, hogy valaki valamilyen anyagi szerkezettel mászkál az időben. ahhoz, hogy a múltba menjünk vissza, az univerzumnak vissza kéne alakulnia egy korábbi formába, ha pedig a jövőbe, akkor bizony egy későbbibe...
az idő önmagában nem létezik, ahogyan a tér sem, az időt az anyag megjelenése és változás produkálja.
egyébként nevezhetjük az időt, vagyis a változást dimenziónak, de ez a dimenzió definíciójától függ. :)
üdv
26/F
LastOne.Left
"Ha a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyuk eseményhorizontja körül keringenénk a fénysebesség 99%-val (ez a maximum mert fénysebességgel semmi nem mehet) egy bizonyos ideig akkor számunkra lelassulna az idő így a jövőben utaznánk."
Ebbe egy kicsit belekötnék, ha nem baj. Ha lelassul az idő, abból hogyan jön, hogy időben utazunk, és a jövőbe megyünk? És ennyi erővel most is utazunk az időben: Pont olyan gyorsan, ahogy az idő telik.
Szóval megfogható, relatív értelemben NINCS időutazás, hogy: "Fú, én most egy másodperc alatt ötszáz évet ugrom az időben!", de a napjainkban is van, a Földön: pl. New Yorból tartasz Budapest felé egy Concorde repülőgéppel. Mialatt mész, és te 1 órát utazol, 2 óra telik el. Vagy egy másik példa: Budapesten megünnepled az újévet, fölszállsz egy Concorde-ra, visszmész a múltba közben, és New Yorkban is (újra) megünnepled az újévet. De ez nem olyan, hogy MOZDULATLAN maradsz, més úgy utazol az időben, mert ahhoz (mint látjuk) "gyorsan köll menni".
És akkor eljött az ideje, hogy feltegyem ezt a kérdést:
"Mit is nevezünk akkor időutazásnak?"
Előbb ezt válaszoljátok meg, és csak aztán írjatok példákat, hogy hogy lehet, vagy miért nem lehet az időben utazni!
Először A válasz írója 52%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: 07-07 17:26 -nek:
Lehet, hogy elismerik, hogy létezik "időutazás" de nem olyan formába ahogy azt sokan képzelik. Pl ha én elkezdek futni, és gyorsabban futok mint a fény, és közbe a hátamra akarnak világítani, a lámpának a fénye engem nem ér el, pedig már világít, vagyis ha engem valaki néz, azt hiszi még nem gyúlt fel a lámpa, szal a "múltat" látja. DE ez akkor se időutazás, vagy ilyenek, csak mint anyagot, megelőzök valamit, ha a szomszéd kistrabantja lenne az "idő mértéke" mint most mondják a fényre, és én a sajátommal megelőzöm, attól még nem mentem a múltba, érted. Attól hogy a fekete lyuknál különböző gravitációs meg nem tudom milyen okból lassabban keringenek dolgok, vagy esetleg állnak, attól még nekünk ha ott lennénk nem állna meg az idő a szívem valszeg elméletben persze dobogna tovább a saját tempójában, és ha most 20 éves vagyok (egy perc alatt dobban 72-t akkor egy óra alatt dobban 4320-at, egy nap alatt: 103680-t egy év alatt a 365szörösét 37843200-t, ha tegyük fel élek 70éves koromig, akkor még van 50 évem, szóval ha 20 évesen odakerülök a fekete lyukba, akkor legjobb esetben 1892160000 szívdobbanás múlva meghalok, az most tökmindegy hogy az az űrtörmelék hányszor ment el mellettem azalatt vagy egy helyben állt, nekem nem áll meg az idő. Ezek szerint mindenkinek személyre szabott ideje lenne, és valamilyen szinten van is.
A válasz írója 53%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: 07-07 21:50
Azt tudom mi az axióma, az, amit senki se tud bizonyítani, bele se kötnek, csak elfogadják ahogy van, mert különben ha nem tennék, nem lenne értelme a továbbiaknak.
Ilyen az ideális csigán lévő ideális kötél és az ideális kiskocsi is.
És igen, az egyenes is pontokból áll, végtelen számú pontból, és azt magyarázták hogy egy egyenes is valójában végtelen számú egyenes, és egy pont is végtelen számú pont, de ez tényleg csak szőrszálhasogatás. Axióma, szóval tényleg felesleges rajta gondolkozni.
Azt én is értem, hogy létezik idő mint mértékegység. (szerintem a metronómnál idegesítőbb dolog a világon nincs) de akár a kattanások számát is megadhatnánk, most hogy kattanásnak, sec-nek vagy percnek vagy kismalacnak hívjuk, az tökmindegy. De hogy az idő görbül, meg ide oda lehetne benne menni? Miben? Nincs miben menni...
A napfényes példát is értem, és jó is, és igaz is, és tényleg van valami minimális idő amíg a fény a szememből az "agyamig" jut, csak nem értem hogy miért ennyire a fényre vannak rákattanva az idő kapcsán, ennyi erővel egy sötét szobában áll az idő, nem? Én inkább tartanám hitelesnek a szívdobbanós esetet, (csak elméletileg, mert az pontatlan persze) de szerintem jobban szemlélteti az "időt" mint a fény, mert ha én most veszek egy tükröt és rossz gyerek módjára a szomszéd néni szemébe világítok vele akkor megtörtem a fényt, szóval eltört a téridő vagy mi a frász? :-)))
Majd megnézem amiket mondtál, egyelőre nyaralok :-D
LastOne.Left
Nem szoktam szeretni a hozzászólásaid de ebbe most nem tudnék belekötni :-)
Deny boy
Ja igen a repülős dolog, attól másznak a falra az utasok :-)
De majd 2012-re leszek kíváncsi amikor valahol már az lesz, ha nincs para, megnyugszom :-DD
(ez csak vicc ám)
Köszi mindenkinek az eddigieket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!