Mit csinál a szódabikarbóna a sóval? (NaHCO3 és NaCl)
A szódabikarbóna semmit nem csinál a sóval.
Az elsózott ételbe burgonyát szoktak tenni, ami vesz fel a folyadékból sót és a lé nem lesz olyan sós, mint volt.
(A szódabikarbóna és a kősó is sav-bázis reakcióban keletkező só, oldódásukkor ionok kerülnek a vízbe. Nézzük a kationokat, a sóból nátrium ion és a szódabikarbónából is nátrium ion kerül a vízbe. Ezek azonosak, nyilván nincs reakció. Vegyük az anionokat a sóból klorid, a szódabikarbónából hidrogénkarbonát anion keletkezik. Ezek sem reagálnak egymással. Az oldatban [ételben] nátrium, klorid, és hidrogénkarbonát ionok lesznek békésen egymás mellett...)
Egyszer a sós ételben a sót nem lehet semlegesíteni mert a só semleges. Ha szódabikarbónát teszel bele az enyhén lúgosan hidrolizál mivel erős lúgból és gyenge savból állt össze, sőt bomolhat nátriumkarbonátra ami erősebben lúgos, az nem tudom mire volna jó.
Pld az is tévedés mikor a savanyú paradicsomra cukrot tesznek mert a savasságot nemhogy nem veszi el inkább növeli a cukor savas bomlásával.
Háááát...ebben tényleg csak az a szép, hogy én ezt alkalmazom. Tehát ha elsózok valamit, akkor teszek bele szódabikarbónát és az valóba vesz el a sós ízből. Érdemes kipróbálni :)
Gondoltam van ennek tudományos magyarázata is. :)
Azért köszönöm a válaszokat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!