Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mit csinál a szódabikarbóna a...

Mit csinál a szódabikarbóna a sóval? (NaHCO3 és NaCl)

Figyelt kérdés
Ha elsózunk egy ételt, akkor szódabikarbónával lehet semlegesíteni.Ez miért van? Tehát a kettő vegyületéből mi keletkezik?
2011. ápr. 19. 06:15
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A szódabikarbóna semmit nem csinál a sóval.

Az elsózott ételbe burgonyát szoktak tenni, ami vesz fel a folyadékból sót és a lé nem lesz olyan sós, mint volt.


(A szódabikarbóna és a kősó is sav-bázis reakcióban keletkező só, oldódásukkor ionok kerülnek a vízbe. Nézzük a kationokat, a sóból nátrium ion és a szódabikarbónából is nátrium ion kerül a vízbe. Ezek azonosak, nyilván nincs reakció. Vegyük az anionokat a sóból klorid, a szódabikarbónából hidrogénkarbonát anion keletkezik. Ezek sem reagálnak egymással. Az oldatban [ételben] nátrium, klorid, és hidrogénkarbonát ionok lesznek békésen egymás mellett...)

2011. ápr. 19. 08:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Egyszer a sós ételben a sót nem lehet semlegesíteni mert a só semleges. Ha szódabikarbónát teszel bele az enyhén lúgosan hidrolizál mivel erős lúgból és gyenge savból állt össze, sőt bomolhat nátriumkarbonátra ami erősebben lúgos, az nem tudom mire volna jó.

Pld az is tévedés mikor a savanyú paradicsomra cukrot tesznek mert a savasságot nemhogy nem veszi el inkább növeli a cukor savas bomlásával.

2011. ápr. 19. 09:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:

Háááát...ebben tényleg csak az a szép, hogy én ezt alkalmazom. Tehát ha elsózok valamit, akkor teszek bele szódabikarbónát és az valóba vesz el a sós ízből. Érdemes kipróbálni :)

Gondoltam van ennek tudományos magyarázata is. :)

Azért köszönöm a válaszokat :)

2011. ápr. 19. 17:44
 4/4 anonim válasza:
Valamilyen(eléggé intenzív) reakciónak végbe kell mennie mivel amikor beleteszed a NaCl ban gazdag ételbe a sóda-bikarbonát akkor fene mód gáz fejlődik, tehát a reakció végbe ment. A gáz pedig ami fejlődik legvalószínűbb, hogy CO2 de javítsanak ki ha tévednék! De ha ez igaz, akkor H2O nak is keletkeznie kellene nem? Laikus ként (a kémiám egy nagy 0) :) De a józan eszem meg van! A natrium elvileg nem oldható ha csak nem kénsav ban, de mivel az nincs ezért valószínű, hogy (ahogy előttem írták) Na2CO3 -á(mosó szóda) alakul aminek az íze ismeretlen, mert ilyen formában "mérgező"! Úgy hogy nem hiszem, hogy annyira javallott szódabikarbónát tenni az ételbe, mert azzal megmérgezed, ha jól következtetek! De persze ez nálam csak fikció, mert nem értek hozzá! XD Persze előfordulhat, hogy olyan kis mennyiségben lesz jelen, hogy nincs semmilyen hatása sem. Majd a hasfájás, és hasmenés megállapítja! :)
2016. okt. 22. 10:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!