Mit csinál a falon levő salétrom és miért kell salétromeltávolítóval semlegesíteni?
És miért jó az, ha ráfújják a salétromeltávolítót és a nátrium-nitrátból nátrium-formiát képződik?
Illetve még az is kérdésem volna, ha a nátium-nitrátra ecetet öntenek akkor keletkezik nátrium-acetát? Tehát ecettel is semlegesíteni lehet, nemcsak hangyasavval?
A salétromos fal ledobja magáról a vakolatot, a csempét, mindent... Gyönyörűen felújított és kifestett helyiségek 1-2 éven belül iszonyú romosan tudnak kinézni újra, ha salétromos a fal!
Pl.: Nagyszüleim konyhájának egyik falát pár éve kicseréltük. De egy oszlopszerű részt, ami sok mindent tart, azt nem bolygattuk, hagytuk salétromosan, tettünk rá csempét, hátha... Haha, így jártunk... Először csak 1 csempét taszított el a fal, és hullott alóla a morzsalék, de most már több csempe lehullott egészben. Undorító, nem lehet rendesen takarítani sem.
Valaki azt mondta, tegyünk elé lambériát, az eltakarja. De hát az is miféle megoldás?! Erről ennyit.
Még nem hallottam, hogy van ilyen salétrom semlegesítő. De ha legközelebb felújítunk, akkor majd gondolok erre.
Remélem ír valaki ezekről hozzáértő választ, mert én is kíváncsi vagyok rá!!!
Létezik salétrom semlegesítő, de igazából nem tudom, mennyit ér. Rá kell fújni a felületre, kicsit pezseg, aztán bő vízzel le kell mosni. Ez átalakítja és kiszedi a salétrom nagy részét.
Viszont nem értem, hogy akkor a sima vizes lemosás miért nem elegendő? Az is ugyanígy kioldaná a salétromot. Az nagyon jól oldódik vízben. A mélyebben levő salétrom meg nem jön ki egyik módszerrel sem. Szerintem majd csak akkor, ha nedvesedik a fal és "felhúzza" a felszínre.
A salétrom eltávolítók egyébként hangyasavat és citromsavat tartalmaznak és a nitrátvegyületből egy másik vegyületet csinálnak. Már ha csinálnak. Mert nekem még az is kérdés, hogy a nitrátból csinál-e a hangyasav formiátot, vagy a citromsav citrátot. És ha csinálnak is, akkor sem tudom, miért volna az jobb.
És az ecet miért nem ugyanilyen hatásos? Vagy csak annyi a trükk, hogy azt felismernék a felhasználók a szagáról és ezért nem lehetne díszdobozban tízszeres áron eladni?
Az egész gondolatsor egyébként onnan indult ki, hogy nálam is az ablak alatt egy kis felületen felpúposodott a festék. Kaptam egy kis "löttyöt" a szomszédtól, mert neki még volt pár csepp egy régi flakonban és nem akarta kidobni. Aztán megnéztem, mi van ráírva és mibe kerül az a negyed literes flakon és kapaszkodtam a számítógépbe.
"Már ha csinálnak. Mert nekem még az is kérdés, hogy a nitrátból csinál-e a hangyasav formiátot, vagy a citromsav citrátot"
Ahogy írtam nem lehetséges!Ha pezseg valami ott CO2 felszabadulás van de nem tudok tippelni se hogy hogyan mert a NaNO3 semleges nem léphet reakcióba karbonáttal és mint nagyon gyenge sav nem is szabadíthatja fel a HNO3-at
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!