Segítségem lenne az alábbi feladatban: Írd fel az ammóniagáz elemeiből a termokémiai egyenletet. ' mol Hidrogén Nitrogénnel való egyesülésekor 30,76 KJ szabadul fel. Mennyi a reakcióhő?
* 1 mol Hidrogén
ez lemaradt
igazán köszönöm ezt a bő kifejtést. szerinted én mit próbáltam eddig??
nem tudom ha te lennél ilyen helyzetben neked hogy esne, ha így válaszolnának rá
Akkor trollkodjunk kicsit:
A világ legegyszerűbb kérdése (persze termodinamikán belül).
Ugyanis:
1.: Mi a reakcióhő? A termékek képződéshőinek összegének és a reaktánsok képződéshőinek összegének különbsége. Felírva:
∆Hr=∆Hk(NH3)-[∆Hk(N2)+∆Hk(H2)]. Ez kiegészítve az eredeti egyenlet sztöchiometriai együtthatóival:
∆Hr=2*∆Hk(NH3)-[∆Hk(N2)+3*∆Hk(H2)].
Ha 1 mol H2 reagál el, akkor minden tagot harmadolunk:
1/3*∆Hr=2/3*∆Hk(NH3)-[1/3*∆Hk(N2)+∆Hk(H2)], ahol 1/3*∆Hr=30,76 kJ.
2.: Amikor kinyitod a könyvedet láthatod, hogy az elemek képződéshője definíció alapján 0. Tehát számszerűleg:
∆Hk(N2)=∆Hk(H2)=0
3.: Visszahelyettesítünk az "1" egyenletbe:
30,76=2/3*∆Hk(NH3)-[0+0]=2/3*∆Hk(NH3).
Ez az egyenlet a válasz. Ha átrendezed, megtudhatod belőle az ammónia képződéshőjét.
Rövidített magyarázat.:
1.: Mi a reakcióhő? Mi a reakcióhő? A termékek képződéshőinek összegének és a reaktánsok képződéshőinek összegének különbsége.
2.: Felírva: Reakcióhő=Termékek képződéshőinek összege - reagensek képződéshőinek összege.
3.: Mivel az utóbbi 0 (N2 és H2-re is), így az a megoldás, hogy a reakcióhő megegyezik a felszabaduló hővel, tehát 30,76 kJ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!