Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Melyik a hatékonyabb, és miért?

Melyik a hatékonyabb, és miért?

Figyelt kérdés

A két képen ékszíjhajtások láthatók. A és B motorok ugyanolyan teljesítményűek és a fordulatszámuk is azonos.

[link]

a hatékonyabb, vagy a

[link]

és mi az oka?

2011. márc. 28. 21:39
1 2
 1/14 Tom Benko ***** válasza:
Végiggondolva szerintem mindegy, de majd egy gépész kijavít.
2011. márc. 28. 23:18
 2/14 ToXeN ***** válasza:
Hát én sem vagyok gépész (úgyhogy úgy kezeld az információt), de szerintem a második kép (a két piros nyilas) jobb, mivel nagyobb az a felület ahol az ékszíj és a motor tárcsája találkozik (jobban körbeöleli az ékszíj, mivel nincs szögben kinyitva). Az is lehet, hogy ezt a kevés többlet teljesítményt azonnal elviszi a megnövekedett súrlódás, és akkor pedig ugyanott vagyunk (vagy akár hátrányban is), mint a másik.
2011. márc. 29. 00:47
 3/14 anonim ***** válasza:

az első, tehát a külön kötött két motor a jobb.

nagyobb a szíjnak az átfogása, ezért eleve nagyobb nyomatékot tudsz átvinni, plussz a két motor nyomatékát két külön kapcsolódási pontnak kell átvinnie.

a másodiknál, azaz a közös szíjnál, kisebb az átfogás, azaz eleve kisebb az átvihető nyomaték, ráadásul a két motor ugyanoda dolgozik.

mellékesen ilyet nem szokás csináni, az, hogy két motor ugyanúgy (azonos fordulatszámmal) dolgozzon, az nagyon problémás dolog. vagy szervomotorok kellenek, vagy frekvenciaszabályozóra kötött elektromotorok, amik fordulatszámát másodpercenként sokszor ellenőrzi egy számítógép és szabályozza a frekvenciaváltókat.

nem elektromos motoroknál meg szinte a fejeltsd el kategória.

egyszerűbb berakni egy nagyobb teljesítményű motort, ami nem is foglal akkora helyet, mint a két kisebb.

2011. márc. 29. 09:43
 4/14 anonim ***** válasza:

Az igaz, hogy az elsőn nagyobb az átvihető nyomaték, de nem hatékonyabb! A nagyobb átfedések miatt nagyobb a súrlódás (hiszen pont ezért tud nagyobb nyomatékot átvinni), Így nyilván nagyobbak a veszteségek is.

maci

2011. márc. 29. 10:12
 5/14 anonim ***** válasza:

a hatásfok és a hatékonyság nem ugyanaz.

mellékesen mekkora a hatásfok, ha megcsúszik a szíj?

egyébként értékes hozzászólás volt...

2011. márc. 29. 10:39
 6/14 anonim ***** válasza:

Mondjuk gondolkoztam is, hogy mire érthette a kérdező a "hatékonyabb" kifejezést. Nekem a hatékonyság a ráfordítás egyszerűsége és az elérhető eredmény függvénye. Ami a mechanika kialakítását, alkatrészek szükségességét illeti, mindenképp bonyolultabb az első megoldás. Az elérhető eredmény viszont a második esetben több lehet. Ahogy írtuk, az átvihető nyomaték nagyobb, bár ezekkel az értékekkel nyilván lehet "játszani" a szíjak előfeszítésével, az alkalmazott tárcsák méretezésével, kialakításával (fogazás, stb). Én ezektől függetlenül azt gondolom, hogy a kérdező rendelkezik két egyforma motorral, amivel szeretne meghajtani valamit (pl elektromos biciklit, rollert), és arra kíváncsi melyik a jobb. Ezért gondoltam, hogy a kérdező inkább a hatásfokra lenne kíváncsi, de majd ebben -remélhetőleg- állást foglal ő maga...

maci

2011. márc. 29. 11:31
 7/14 anonim ***** válasza:

mondjuk azt tisztázni kellene, hogy mivel akar hajtani a kérdező, mert ha lánc, bordásszíj, azaz alakzáró a hajtás, akkor az egy teljesen más kategória, mintha egy sima ékszíjat használna, ami dörzshajtás. teljesen máshogy kell méretezni a kettőt.

mondjuk az ábra alapján egy ékszíj és akkor külön kell bekötni a két motort.

ha lánc, akkor lehet egybe is, mert tökmindegy, max. duplex láncot kell használni, hogy a fogaskerék fogak terhelése ne haladja meg az előírtat. bordásszíjaból meg legfejebb szélesebb kell ugyanezért.

2011. márc. 29. 12:11
 8/14 A kérdező kommentje:
Ez egy merőben elméleti vita, melyben az a kérdés,(amit lehet, hogy nem jól tettem fel), hogy a C-tengely terhelése esetén (ideális esetben azonos motorokkal), melyik megvalósítással adható le nagyobb nyomaték. Szerintem az első esetben , mert a második rajzon B motor veszi fel a nagyobb terhelést, A motor csak rá segít. Köszönöm mindenkinek a segítséget.
2011. márc. 29. 17:35
 9/14 A kérdező kommentje:
pl: körfűrész.
2011. márc. 29. 18:21
 10/14 anonim ***** válasza:
ha csak ilyen szinten érdekel, akkor tökmindegy.
2011. márc. 29. 20:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!